Progresele POCU, in ultimul semestru: 1,2 miliarde euro apeluri lansate si 1 miliard euro contracte semnate

bank-note-euro-bills-paper-money-63635.jpeg

Din luna noiembrie 2017 pana in prezent, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (AM POCU), din cadrul MFE, a lansat apeluri de proiecte in valoare de 1,23 mld. euro.

In acelasi interval, AM POCU a contractat proiecte in valoare de 1 miliard euro.

Aceste rezultate au fost anuntate in cadrul Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Capital Uman, desfasurat la Alba Iulia, unde domnul Vladimir Rovintescu, director general AM POCU, a aratat ca „in ultima perioada POCU s-a concentrat pe lansarea tuturor liniilor de finantare, astfel incat, pana la sfarsitul lunii iunie, sa lansam toate apelurile de proiecte. Alte doua prioritati au fost finalizarea evaluarii proiectelor depuse si semnarea contractelor de finantare. Recuperam, astfel, intarzierile si ne pregatim pentru implementarea proiectelor”.

Conducerea AM POCU a facut apel catre cei care implementeaza proiecte POCU sa transmita cererile de plata si rambursare catre organismele de gestionare a fondurilor europene. Acesta este o conditie pentru buna administrare a proiectelor, dar si pentru includerea lor in aplicatiile de plata ale Romaniei catre Comisia Europeana. Astfel, transmiterea cererilor de rambursare va scadea riscul dezangajarii de fonduri europene.

Domeniile vitale pentru Romania, sanatate, educatie, munca, au primit, in ultimele luni, o infuzie importanta de resurse din bani europeni, aferenti Programului Operational Capital Uman.

  • In prezent, se implementeaza deja proiecte in domeniul sanatatii, in valoare de peste 102,3 milioane euro, dintr-un buget dedicat sanatatii de peste 307 milioane euro. Obiectivul asumat de Guvern, sub sloganul Romania creste sanatos! este ca romanii sa aiba acces la servicii medicale de inalta calitate, la acelasi nivel cu cele oferite in intreaga Uniune Europeana. in acest scop, liniile de finantare din Programul Operational Capital Uman contribuie la formarea personalului medical si oferirea de programe de preventie, screening si tratament.
  • Pentru reducerea si prevenirea abandonului scolar, accesul la o educatie de calitate si formarea profesionala si insertia pe piata fortei de munca, AM POCU gestioneaza peste 1,5 miliarde euro. Este in curs de implementare cel mai mare program al Ministerului Educatiei Nationale, dedicat formarii a 55.000 cadre didactice din invatamantul primar si gimnazial. Alte peste 150 proiecte de educatie sunt in proces de contractare.
  • De asemenea, peste 180 milioane euro din POCU sunt dedicati proiectelor de incluziune sociala si dezvoltarea serviciilor socio-profesionale la nivelul comunitatilor, implementate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

Prezenti la Comitetul de Monitorizare a POCU, reprezentantii Unitatii Geografice pentru Romania din cadrul Comisiei Europene au apreciat, la randul lor, progresele inregistrate pe acest Program Operational in ceea ce priveste pregatirea ghidurilor si au aratat necesitatea unei mai bune implicari a ministerelor de linie care au calitatea de beneficiari ai fondurilor europene.

„Am apreciat oportunitatea de a face schimb de opinii cu privire la stadiul actual al POCU. Va asiguram ca suntem intotdeauna gata sa va sprijinim, in special pentru a asigura, impreuna cu ministerele de linie, livrarea orientata spre rezultate si in timp util a proiectelor cheie importante pentru dezvoltarea durabila si favorabila incluziunii din Romania”, a concluzionat Cendrine de Buggenoms, sefa unitatii geografice pentru Romania din Directia Generala Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune a Comisiei Europene.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.