Propunere de colaborare in proiecte europene, Asociatia Judetelor din Croatia

program.jpg

Asociatia Judetelor din Croatia cauta parteneri de proiect cu care sa poata aplica pentru proiecte finantate de catre Uniunea Europeana. Principalele subiecte de interes sunt proiectele legate de consolidarea capacitatii administratiei locale si regionale, transparenta si transferul deschis de date si cunostinte.

Informatii generale despre asociatie:

Aceasta reuneste toate judetele croate si orasul Zagreb si are in total 21 de membri. Statutul sau defineste principalele obiective, iar printre acestea se numara si sprijinirea dezvoltarii cooperarii intre judete si unitatile autonome la nivel local din cadrul acestora, organizarea de diverse forme de schimb de experienta privind functionarea unitatilor ce se autoguverneaza la nivel regional in Croatia, participarea activa la dezvoltarea cooperarii internationale, stabilirea si mentinerea relatiilor cu organizatiile similare din alte tari si organizatii internationale, etc. Pentru a facilita cooperarea, schimbul de experienta si rezolvarea mai eficienta a problemelor, au fost create 12 grupuri de lucru, spre exemplu pentru educatie, sanatate si ingrijire sociala, probleme juridice, economie si dezvoltare regionala. Asociatia coopereaza in mod permanent cu o gama larga de entitati partenere si asociati externi, cu ajutorul carora organizeaza formari, ateliere de lucru, conferinte, etc.

In prezent, Asociatia Judetelor din Croatia este partener in proiectul european LADDER (Local Authorities as Drivers for Development Education and Raising awareness), initiativa la care participa 26 de parteneri asociati si 20 asociatii din 18 state membre si 17 non membre. Acest proiect se bazeaza pe abordarea DEAR care sustine educatia si sensibilizarea privind cooperarea pentru dezvoltare, iar coordonatorul este ALDA – Asociatia Europeana pentru Democratie Locala, organizatie non-guvernamentala internationala care acum reuneste peste 180 de membri din mai mult de 35 de tari. Asociatia Judetelor din Croatia este, de asemenea, implicata intr-un proiect major care vizeaza cresterea transparentei la nivel judetean – „Bugetul deschis” (Open budget), in care toate datele privind bugetele judetelor sunt disponibile printr-o aplicatie unica. Proiectul “Buget deschis” are doua obiective fundamentale: toate judetele, prin aplicatii simple, sa poata vizualiza bugetele judetene intr-un mod complet unificat si sa existe posibilitatea ca administratia judeteana sa compare bugetele locale si regionale la toate nivelurile, precum si indicatorii economici, pentru competitivitate si sporirea productivitatii si eficientei acestora. Cel mai recent proiect pe care asociatia l-a implementat este “Anticoruptie si transparenta in formarea administratiei publice pentru formatori si studenti” demers finantat de catre Ambasada SUA in Croatia. Scopul principal al acestui proiect este de a spori numarul studentilor care invata despre anti-coruptie si transparenta in administratia publica.

Contact pentru detalii: Mateja Jalušić, Advisor for international cooperation and EU funds, tel: +385 1 6110-361, gsm: +385 91 6202-002,[email protected]

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.