Romania risca sa piarda 100 de milioane de euro, in urma unor nereguli la fondurile UE pentru agricultura, taxate de Comisia Europeana

baani.jpg

​Romania risca sa piarda peste 100 de milioane de euro din cauza unor nereguli in cheltuirea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltarea satelor, potrivit unei recente decizii a Comisiei Europene, de excludere de la finantare.

Corectiile financiare aplicate Romaniei prin decizia CE din 13 iunie se refera la cazuri din perioada 2014-2016:

  • certificarea platilor directe catre fermieri, din Fondul European de garantare Agricola (FEGA);
  • deficiente privind controale-cheie la masuri care implica sprijin forferatar din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR);
  • verificarea prezentei elevilor la scoala, in cadrul facilitatii prin care li se acorda acestora lapte;
  • efectul financiar al unor decizii ale Comisiei Europene care au redus din platile intermediare.

Decizia Comisiei Europene vizeaza mai multe state UE, printre care si Romania, doar corectiile pentru tara noastra insumand circa 107 milioane de euro. Comisia subliniaza, in decizia sa de excludere de la finantare, ca „pot fi finantate numai cheltuielile agricole efectuate fara incalcarea dreptului Uniunii”. „Verificarile efectuate, rezultatele discutiilor bilaterale si procedurile de conciliere au demonstrat ca o parte dintre cheltuielile declarate de statele membre nu indeplinesc aceasta cerinta si, prin urmare, nu pot fi finantate din FEGA si FEADR”, mai arata CE.

Romania poate ataca la Tribunalul Uniunii Europene aceste corectii decise de Comisia Europeana. Au existat si situatii in care Romania a obtinut, in justitia UE, anularea corectiilor finanicare.

In 16 februarie 2017, Tribunalul Uniunii Europene a dat castig de cauza Romaniei si a anulat Decizia de punere in aplicare (UE) 2015/103 a Comisiei Europene din 16 ianuarie 2015 de excludere de la finantarea de catre Uniunea Europeana a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre in cadrul Fondului european de garantare agricola (FEGA) si al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), in ceea ce privea Romania.

Prin aceasta decizie care a fost anulata, Comisia Europeana aplicase Romaniei corectii de aproximativ 128 milioane Euro, a informat la vremea respectiva Ministerul Afacerilor Externe . Aceasta suma fusese exclusa de la finantarea anumitor cheltuieli efectuate in cadrul FEGA si FEADR pentru anii de cerere 2009 si 2010.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.