S-au lansat doua noi instrumente financiare pentru a stimula investitiile in noi intreprinderi si in dezvoltarea urbana

euro.jpg

In perioada 2014-2020, Comisia incurajeaza statele membre sa-si dubleze investitiile din fondurile structurale si de investitii europene (ESI) prin instrumente financiare, precum imprumuturile, titlurile de capital si garantiile, in conformitate cu obiectivele Planului de investitii. Astfel, Comisia Europeana a adoptat doua instrumente financiare noi ‘gata de utilizare’ pentru investitiile din fondurile ESI pentru a simplifica accesul la finantare al intreprinderilor noi si al promotorilor de proiecte de dezvoltare urbana.

„Instrumentele financiare sunt o modalitate eficienta de a investi in idei si afaceri noi si in talentul cetatenilor UE, utilizand in acelasi timp mai putine resurse publice. Potentialul acestora de a mobiliza capital privat este urias si ar trebui exploatat pe deplin atunci cand se investesc fonduri ESI„, a declarat Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.

Instrumentele financiare „gata de utilizare’ au fost proiectate sa favorizeze folosirea sprijinului financiar reinnoibil de catre statele membre in defavoarea granturilor traditionale si sa combine resurse publice si private. In prezent, exista deja trei instrumente de acest tip. Doua sunt un imprumut cu partajarea riscurilor, care se bazeaza pe partajarea riscului intre resursele publice si cele private, si un instrument cu garantii plafonate, in cazul caruia banii publici au rol de garantie impotriva incapacitatii de plata in cadrul portofoliului de imprumuturi al unei banci. Ambele instrumente sunt menite sa asigure un acces mai bun la finantare pentru IMM-uri. Cel de-al treilea instrument este imprumutul pentru renovare, pentru proiecte vizand eficienta energetica si energia din surse regenerabile in sectorul constructiilor rezidentiale.

Comisia a lansat luni doua instrumente noi. Primul este un mecanism de co-investitii care sa ofere finantare pentru intreprinderi noi si IMM-uri. Acest sprijin le va permite sa-si dezvolte modelele de afaceri si sa atraga finantari suplimentare printr-un program de investitii colective gestionat de un intermediar financiar principal. Investitiile totale, combinand resursele publice si private, se pot ridica pana la 15 milioane de euro per IMM. Al doilea instrument sunt fondurile de dezvoltare urbana care vor sprijini proiecte urbane durabile, de exemplu in domeniul transportului public, al eficientei energetice sau al regenerarii zonelor urbane. Proiectele trebuie sa fie viabile din punct de vedere financiar si sa faca parte dintr-o strategie de dezvoltare urbana integrata si durabila. Investitiile totale, combinand resursele publice si private, se pot ridica pana la 20 de milioane de euro per proiect. Sprijinul va lua forma unui fond de imprumut gestionat de un intermediar financiar, cu resurse din fondurile ESI si o contributie de minimum 30% de capital privat.

Spre deosebire de granturi, instrumentele financiare atrag mai multe resurse publice si private pentru suplimentarea finantarii publice initiale si pot fi reinvestite pe parcursul mai multor cicluri. In perioada 2014 — 2020, este planificata utilizarea a peste 20 miliarde euro din fondurile ESI prin instrumente financiare. Comisia a oferit asistenta autoritatilor de management si altor parti interesate, in special prin lansarea, in ianuarie 2015, a platformei online ‘FI-compass’, in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top