Schimbari la acordarea ajutoarelor de minimis: plafonul de finantare coboara la 100.000 de euro, se introduce grila de punctaj

calcule.jpg

calculeSchema ajutoarelor de minimis va fi administrata de Agentiile Regionale pentru IMM-uri, plafonul de finantare va fi injumatatit (100.000 de euro fata de 200.000 de euro, cat este in prezent), iar evaluarea cererilor depuse de IMM-uri se va face pe baza de punctaj.

Acestea sunt propunerile discutate la Ministerul de Finante, care vrea sa schimbe schema ajutoarelor de minimis, in urma sesiunii dezastruoase din 28 august.

Iata principalele modificari care vor fi aduse schemei de minimis, dupa cum reiese din primele discutii dintre Minister si Asociatia Oamenilor de Afaceri:

 • depunerea cererilor se va face in termen de 10 zile;
 • plafonul de ajutor va fi redus la 100.000 de euro, pentru ca mai multe IMM-uri sa beneficieze de pe urma programului;
 • evaluarea cererilor se va face dupa criterii care vor favoriza productia, serviciile, educatia si cercetarea.

Inca nu s-a avansat nici un termen referitor la data cand se va relua procedura de acordare a ajutoarelor de minimis. Textul se va definitiva de catre Ministerul Finantelor, impreuna cu Ministerul IMM-urilor si Agentiile Regionale ale IMM-urilor.

Ministerul de Finante reactioneaza face astfel primii pasi catre schimbarea sistemului “primul venit, primul servit”, denuntat de comunitatea de afaceri ca fiind netransparent, ineficient si nedrept.

6 thoughts on “Schimbari la acordarea ajutoarelor de minimis: plafonul de finantare coboara la 100.000 de euro, se introduce grila de punctaj”

 1. florin spune:

  Costin,
  Nu ai lasat adresa de mail, imi poti scrie pe [email protected]

 2. costin spune:

  Buna ziua
  Ne vaitam ca niste tate care stau pe canapea in fata casei si sparg seminte
  Eu sint unul din”fericitii care sa inscris’ .Am accesat de undeva de la un calculator de la tara ,si am reusit intre primii 120 am fost la minutul 3 si 46 de secunde , po tspune ca am avut noroc daca poate fi numit asa.
  Cea mai buna solutie ar fi fost sa verifice ip-urile de unde s-au facut inregistrarile ,sa le dea jos pe cele facute din birourile MF din tara si sa scoata iar restul de bani la licitatie.
  Eu personal O SA DAU IN JUDECATA MF ,daca mai sunt “curajosi”ii astept cu mesaj pe adresa mea de mail.
  Daca lasam lucrurile asa or sa isi bata joc de noi la nesfirsit

 3. Sorin spune:

  Allen, pentru societatile care au aplicat si care se bazau pe ajutorul de 200.000 euro este aproape imposibil sa se redimensioneze investitia.
  Daca intocmesti un proiect si esti de buna credinta (adica nu investesti 180.000 intr-o cladire pe care o vinzi dupa 3 ani) este imposibil sa mai continui cu 100.000 euro.
  Este adevarat ca nu a fost cine stie ce documentatie de intocmit, dar gandeste-te la cei care au facut rapoarte de evaluare asupra imobilelor, la cei care au apelat la proiectanti pentru studii de fezabiltiate crezand ca o documentatie “ca la carte” le va da siguranta aprobarii proiectului. Pentru toti acestia schema de
  “minimis”a fost o mare pierdere de timp. Bine, acum si ei au fost putini naivi, crezand ca procedura va fi una corecta. (am auzit un zvon conform caruia se inscriau proiecte din cladirea ministerului:-))
  Procedura de evaluare a punctajului trebuia introdusa inca de la inceput. In felul acesta beneficiau de acesti bani doar cei care aveau cu adevarat nevoie de ei.
  Achizitia de imobile trebuie scoasa din optiuni. Asta e metoda cea mai simpla de a baga in buzunar aproape 200.000 euro gratuit.

  Ministerul de finante trebuia sa apeleze de la inceput le autoritatile de management POR sau PNDR, unde sunt oameni cu experienta in finantari nerambursabile.

 4. Allen Coliban spune:

  Mihai, Gabriel: nu e relevanta media sumelor solicitate la precedentul apel – cand statul iti da bani “gratis”, prost sa fii sa nu ceri maximul (mai ales ca singura constrangere era de 2 locuri de munca in plus, pentru 100.000 de eur).

  100.000 mi se pare o suma ok. Sa ne tanguim ca saracii intreprinzatori vor avea probleme ca nu le da statul ajutoare mai mari mi se pare penibil. SUNT BANI MOCA, bine ca sunt. 100.000 de eur/firma inseamna mai multe proiecte care vor fi finantate.

  Si da, “consultantii” trebuie sa isi faca treaba si sa se adapteze. Din punctul meu de vedere, de consultant, cei care au pregatit 30-40 de proiecte pentru precedentul apel au fost fie incepatori, fie naivi fie pur si simplu nesimtiti (erau suficiente semnale, pentru cei care au ochi sa vada, ca nu va fi loc de mai mult de 1-2-3 proiecte / firma de consultanta, cine a luat bani pentru scriere si-a pacalit clientii).

  Si hai sa fim seriosi – ce mare proiect a trebuit “pregatit” pentru precedentul apel? Nici macar la nivelul unui plan adevarat de afaceri, pe langa ca puteai sa nu iei nici un ban bietului beneficiar pana nu te asigurai ca obtii numarul de ordine (in afara de un buget fundamentat pe oferte nu aveai prea multe de facut, in prima faza – era timp pana la depunerea fizica sa completezi restul).

  Apelul a fost conceput de asa maniera incat orice firma putea sa isi scrie singura “proiectul”, nu era nimic academic si nici nu exista grila de punctaj.

 5. Balici Mihai spune:

  Acesti oameni nu se gandesc la consecinte
  stiu ce inseamna acest lucru ??
  inseamna alte oferte ,alte proiecte , alte planuri de afaceri , ce vor face consultantii ca trebuie refacut total dosarul , cine plateste atata munca si speranta
  pe banii cui
  multe firme vor renunta la aceasta pacaleala , ei vindeau pielea ursului din padure
  cine dracu a pus un asemenea ministru la finante , care habar nu are pe ce lume traieste si face numai necazuri
  inca o data scriu , cum de nu au reusit comunistii sa faca doua canale de navigatie cu aceste canalii de liberali si noi ii plangem pe cei de la Sighet
  pai nu mai bine ii terminau comunistii , ca adusesera tara in mocirla , si nu erau in stare de nimic in afara de gargara si vorbarie in vant

 6. Conform ultimelor informatii neoficiale , suma maxima pentru ajutorul de minimis se reduce de la 200.000 eur la 100.000 eur .
  Este revoltator . Dupa atatea amanari, rescrieri de proiecte macar de 3 ori pe seama amanarilor si revizuirilor asupra ghidului , acum se reduce si suma si toate proiectele efectiv se vor rescrie din temelii.
  In loc sa se majoreze bugetul alocat, se reduce la 100.000 eur .

  Este chiar o stare prelungita de bataie de joc. Sunt intreprinderi care chiar au nevoie de acesti bani si erau chiar dispusi sa realizeze investitiile in acest sfarsit de an chiar daca banii urmau sa fie platiti din 2014.
  Dincolo de rescriere, sunt firme care au nevoie chiar si de mai mult de 200.000 eur si vor constituit parte de cofinantare. 100.000 eur nu rezolva problema in majoritatea intreprinderilor, dovada ca media sumelor solicitate la “exercitiul ” din 28.08 a fost de peste 160.000 eur.
  ESTE REVOLTATOR CA IN URMA ACELUI “EXERCITIU” sa se constate ca media celor care au reusit sa obtina numarul de ordine este de peste 160.000 eur si totusi sa se propuna/decide reducerea la 100.000 eur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.