Semestrul european 2019, pachetul de toamna: recomandari pentru Romania privind reducerea deficitului structural

migratie_harta_ue_steag.jpg

Comisia Europeana a publicat astazi, 21 noiembrie, pachetul de toamna care lanseaza semestrul european 2019. Acesta stabileste prioritatile economice si sociale ale UE pentru anul 2019 si cuprinde Analiza Anuala a Cresterii, masuri in cadrul Pactului de stabilitate si crestere, avize pentru planuri bugetare, recomandarea privind politica economica a zonei euro, precum si rapoarte privind mecanismul de alerta, ocuparea fortei de munca si supravegherea consolidata.

Raportul privind mecanismul de alerta (RMA), care serveste drept mecanism de detectare a potentialelor dezechilibre macroeconomice, a identificat 13 state membre care vor face obiectul unor bilanturi aprofundate in 2019. Aceste bilanturi vor determina daca respectivele state membre se confrunta intr-adevar cu dezechilibre macroeconomice. Statele membre cu dezechilibre identificate in runda precedenta a procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) vor face, din oficiu, obiectul unui bilant aprofundat in 2019: Bulgaria, Croatia, Cipru, Franta, Germania, Irlanda, Italia, tarile de Jos, Portugalia, Spania si Suedia. La acestea se adauga, in 2019, Grecia si România.

Pachetul se bazeaza pe Previziunile economice din toamna anului 2018 si pe prioritatile formulate in discursul presedintelui Juncker privind starea Uniunii din 2018. La nivel european, ciclul de coordonare a politicilor economice si sociale ale UE din cadrul semestrului european pentru 2019 incepe in contextul unei cresteri sustinute, dar mai putin dinamice, intr-un climat de mare incertitudine.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.