Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta – PNDR 141

ferme1.jpg
ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!
Bani pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta
PNDR: Masura 141 “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”
Obiectivele programului

Masura 141 are ca obiectiv general cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole in curs de restructurare pentru facilitarea rezolvarii problemelor legate de tranzitie, avand in vedere faptul ca sectorul agricol si economia rurala sunt expuse presiunii concurentiale a pietei unice.

Obiectivele specifice ale masurii se refera la:

 • Cresterea volumului productiei destinate comercializarii pentru ca fermele de semi-subzistenta sa devina viabile economic;
 • Diversificarea productiei in functie de cerintele pietei si introducerea de noi produse.

Obiectivele operationale se refera la asigurarea sprijinirii veniturilor necesare in perioada de restructurare a fermelor de semi – subzistenta pentru o mai buna utilizare a resurselor umane si a factorilor de productie, prin:

 • stimularea spiritului antreprenorial;
 • diversificarea activitatilor si veniturilor.
Solicitanti eligibili

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Masura 141 sunt persoanele fizice in varsta de pana la 62 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de finantare), care desfasoara activitati economice, in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola:

 • are o dimensiune economica cuprinsa intre 2 si 8 UDE;
 • este situata pe teritoriul tarii;
 • este inregistrata in Registrul unic de identificare /Registrul agricol;
 • comercializeaza o parte din productia agricola obtinuta.

Persoanele fizice pot desfasura activitati economice si se pot inregistra si autoriza in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare:

 • individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
 • ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
 • ca membri ai unei intreprinderi familiale.
Activitati eligibile

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 141, solicitantul va trebui sa intocmeasca un Plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani.

Dupa o perioada de trei ani de la acordarea sprijinului se verifica respectarea cerintelor minime din Planul de afaceri depus initial la solicitarea sprijinului. La aceasta data, solicitantul trebuie sa demonstreze ca fata de situatia initiala a activitatii precizata in Planul de afaceri:

 • productia agricola obtinuta destinata comercializarii inregistreaza o crestere de 20%;

si

 • dimensiunea economica a exploatatiei agricole creste cu minim 3 UDE.
Conditii de finantare
Prin Masura 141 se acorda sprijin public nerambursabil de 1.500 de Euro/an/ferma de semi – subzistenta. Sprijinul se acorda pentru o perioada de cinci ani, unui singur membru al familiei, pentru aceeasi exploatatie agricola.
Termene limita

Proiectele se depun in perioada 15 mai – 13 iulie 2012.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Website-ul programului
Ghidul solicitantului
Actualizare Ghid-13.06
Documente utile

65 thoughts on “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta – PNDR 141”

 1. ioana spune:

  buna ziua , sunt la sfarsitul masuri 141 si as vrea sa stiu ce as putea sa fac mai departe . Cum e mai bine sa renunt la pfa si sa fiu o persoana libera .

 2. viorel spune:

  buna ziua,
  am accesat masura 141 in anul 2012. in anul 2015 trebuia sa depun actele pentru transa 3, insa am fost plecat din tara. ce se intampla in aceasta situatie?
  pot depune anul acesta pentru transa 3?
  multumesc.

 3. pop maria spune:

  Cand se dau bani pe masura 141 anul trei in 2015 2016

 4. andreea drinceanu spune:

  Buna ziua.sunt in anul5 la masura 141 ferma de subzistenta.As dori sa stiu daca mai intra banii pe aceasta masura

 5. Popa CRistian spune:

  Buna ziua am depus dosarul pentru cererea de finantare pentru masura 141 anul 3 din septembrie stie cineva cand vor intra banii in cont?

 6. Mihai spune:

  Buna seara, pot obtine fonduri prin masura 121 ori 141 cu un teren de 1,16 ha?
  Multumesc!

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Da, puteti lua fonduri europene prin noul PNDR, daca va incadrati in conditiile de eligibilitate: https://www.finantare.ro/fonduri-structurale/pndr-2014-2020.

   De aceea va recomand sa completati acest formular http://cerere.finantare.ro/cerere-finantare.html pentru a intra in legatura cu un consultant specializat care va va spune care sunt pasii de urmat.

   Mult succes!

   Cu respect,
   Echipa Finantare.ro

 7. DANA IACOB spune:

  Buna ziua,
  am depus cererea de finantare, masura 141 in august 2014, pentru anul II, dar nu am luat banii.
  Unde sa ma interesez de ce nu am primit banii?

 8. COCEAN MARIAN spune:

  CIND E ULTIMA ZI DE DEPUNERE A DOSARULUI PENTRU REFINATARE A DOSARULUI MASURA 141

 9. costinel spune:

  se mai aloca banii pt masura 141….. sau nu pt doli

 10. Fodorut Gheorghe vasile spune:

  Am accesat masura 141 si anul trecut mio intrat bani in cont in septembrie cam prin 20 aproximativ ,iar acuma inca nu mio intrat in cont bani respectivi,imi puteti spune cand o sa intre sau daca sa intamplat ceva .multumesc!

 11. Dan spune:

  Am depus un dosar pt masura 141 in iunie 2012. A fost selectat ca fiind eligibil pentru finantare.Am semnat cererea de finantare. Cand iua banii ? Multumesc!

 12. dan stefan spune:

  Am depus un dosar pt masura 141 in iunie 2012. A fost selectat ca fiind eligibil pentru finantare, iar in iulie 2013 am semnat decizia de finantare, mai exact pe 04.07.2013. Cand iua banii ? Multumesc

 13. udrea cosmin spune:

  buna ziua am si eu o intrebare?se pot depune dosare pentru masura 141 in 2013?si in ce perioada se pot depune?

 14. Claudia spune:

  traim intr-o tara de cea mai joasa speta….am depus dosarul complet pentru 141 in sesiunea mai-iunie 2012, cu un punctaj de 75 p. iar astazi am primit o instiintare prin mandat postal, prin care preciza ca proiectul meu este neeligibil, deoarece in urma controalelor efectuate la nivelul CDRJ Vrancea, proiectul lipseste. M-am dus sa intreb la Directia Agricola, acolo unde am depus proiectul, cum e posibil asa ceva, si mi s-a spus de catre inginerul respectiv ca nu au prezentat toate proiectele la controlul respectiv, deoarece nu a mai facut fata, avand foarte multe. Si-a asumat in totalitate vina, dar eu ce sa fac acum???? e o situatie destul de ingrata in care ma aflu…..la ce sa mai cultiv an de an suprafatele respective, cand eu astept o finantare ca sa ma dezvolt, si functionarii acestor institutii isi bat joc de noi!!!

 15. Bolca Ioan spune:

  Buna ziua…as dori sa adesez si eu o intrebare…as dori sa stiu…pentru un proiect cu capre …care este numarul minim de capre de care este nevoie pt a putea face proiectul? multumesc.

 16. iulik spune:

  neglijenta totala din partea persoanelor specializate in aprobarea si selectarea dosarelor privind masura 141.persoanele capabile sa selecteze dosarele ar trebui sa stie ca trebuie depusa cererea privind sprijinul pe suprafata iar daca dosarul este eligibil cererea ar trebui depusa pe PFA dar nici un semn ca mai exista dosarele depuse.Rusine sa va fie traim intr-o tara total dezorganizata .

 17. am facut un proiect masura 141 din sesiunea iulie au fost la fata locului si au fost vazute animalele dosarul a fost trimis mai departe si mi s-a spus sa astept raspuns de la bucuresti.A trecut mai bine de jumatate de an si nu am primit nici un raspuns daca sa aprobat de la bucuresti s-au nu.Mentionez ca sunt din judetul Teleorman.

 18. Popescu Laurentiu spune:

  Buna ziua ,

  Detin un numar de 32 stupi cu albine intr-o localitate a judetului Galati clasificata ca zona defavorizata.As dori sa aflu daca se mai pot depune in anul acesta dosare pentru accesarea masurii 141 sau daca este alta masura care ar fi mai adecvata situatiei de fata cat si termenul limita de depunere a proiectului.

 19. popescu spune:

  Buna ziua,as dori sa imi spune-ti daca ,pentru masura 141,planul de afaceri este respectat,dupa cei cinci ani se acorda suma de 5000E pentru modernizarea fermei?

 20. Brinzei Dorin spune:

  Anul trecut, in 2012, fiica mea, Brinzei Oana Georgia, a depus un proiect pe apicultura, la masura 141. A fost controlata in toamna anului 2012 si totul a fost in regula. De atunci nu mai stie nimic despre acesta.V-as ruga sa ma informati despre situatia proiectului.
  Va multumesc!

 21. Alin spune:

  Buna ziua,

  Pentru masura 141 fonduri de subzistenta cand se publica raspunsurile pt dosarele eligibiledin 2012?
  Va multumesc.

  1. paul spune:

   buna ziua sant din vrancea si am facut masura 141 2012 si nu am primit nici un raspuns se mai aproba sau nu?
   va multumesc

   1. nicu spune:

    Pentru masura 141 fonduri de subzistenta cand se publica raspunsurile pt dosarele eligibiledin 2012?
    Va multumesc.

 22. lipan leontin spune:

  am depus in 22012 masura 141 nu am primit nici un raspuns

 23. ionut spune:

  buna ziua,anul trecut in 21.04.2012 am semnat decizia de finantare si in 30 de zile am primit banii pe anul 1,pentru anul 2 puteti sa-mi spuneti ce trebuie sa fac?
  Astept un raspuns,va multumesc frumos!!!

 24. sorin spune:

  buna ziua . cand se primesc rezultatele la sesiunea din iunie 2013 , sa aflam daca proiectul este sau nu eligibil

 25. Rocsoreanu Alina spune:

  Buna Ziua! Cand este urmatoarea sesiune de depunere a dosarelor pt. masura 141?
  Pe anul 2013

 26. Pacurar spune:

  Avem 4 bivolite si peste 10 ha teren,si avem varsta de peste 40 ani am dori sa obtinem fondurii europene pentru intretine si utilaje in ce masura ne incadram,si ce fonduri putem acesa?
  De ce nu primim suventie doar dupa 3 bucati?

  Multumesc!!!

 27. Elena Petrut spune:

  Buna ziua,am si eu o intrebare am 32 ani sunt la inceput de drum adica am 74 capre si as-i dori sa stiu daca pot beneficia de fondurile europene pt extindere adica pt o ferma?

 28. PANA FLORIN spune:

  Buna ! Cum pot sa obtin finantarea europeana nerambursabila pentru investitia initiala. Cu acesti bani pot cumpara puietii de Paulownia?

 29. angelescu gheorghe spune:

  pentru mine a fost un fiasco total aceasta masura 141 la care am depus dosarul,fiind eligibil nu am fost punctat pe criterii politice ,nprimind finantare,aceasta fiind in 2011 vreau sa stiu daca si in 2013 se mai pot depune dosare pe masura 141,mentionez ca indeplinesc toate conditiile chiar daca am 56 de ani ,ferma o p;ate prelua fiul pe mai departe. astept raspuns dambovita mogosani multumesc

 30. Fugaru Ilie spune:

  Buna ziua,
  Sunt anul 3 cu proiectul 141, dosarul de plata a fost depus in noiembrie si as dori sa aflu de ce nu s-au dat bani? va multumesc

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Va recomand sa luati legatura direct cu cei de la APDRP: http://apdrp.ro/content.aspx?item=1829&lang=RO

   sau sa mergeti la sediul APIA sa intrebati ce se intampla cu dosarul.

   Mult succes!

 31. Tiberiu spune:

  Buna!
  Vreau sa imi depun actele pentru al treilea an de finantare. Care ar fi pasii? Ce acte trebuie sa pregatesc?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Va recomand sa luati legatura cu un consultant specializat in proiecte pe mediul rural, care va poate indruma pasii si va poate ajuta la intocmirea actelor necesare: http://consultanti.finantare.ro/

   Mult succes!

 32. Birle Gabriel spune:

  Buna ziua….am depus proiectul in sesiunea iunie 2012…unde pot sa vad daca a fost aprobat sau alte informatii legate de asta ?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Va recomand sa urmariti aceste 2 sectiuni de pe APDRP:
   http://apdrp.ro/content.aspx?item=2126&lang=RO
   http://apdrp.ro/content.aspx?item=2123&lang=RO

   sau puteti sa sunati direct la ei.

   Mult succes!

 33. Dicu Alin spune:

  Buna seara,

  Va rog sa imi spuneti pana cand se depun cererile pentru transa a 3-a pentru masura 141?
  anul trecut am depus-o spre finalul lunii noiembrie(m-a sunat de la Apia), anul aceasta inca nu m-a sunat nimeni

  Va multumesc!

 34. rusu camelia spune:

  Buna ziua as dori sa stiu de ce nu am primit bani pe masura 141 am depus dosarul in data de 19 09 2012 anul trecut iam primit in 3 saptamini Va multumesc.

 35. costel spune:

  am depus un proiect pentru masura 141 in iulie 2012 , au venit au filmat gospodaria , cand primesc raspuns daca proiectul a fost aprobat pentru finantare. Multumesc !

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Cu siguranta va vor anunta in curand. Depinde de autoritatea de management si de procesul lor intern de evaluare.

   Numai bine!

 36. florin spune:

  am semnat si a fost aprobata cererea de finantare ptr.masura 141 anul 2 pe data de25 septembrie 2012 ,care este termenul de plata ?
  anul trecut am primit banii in 30 zile

  1. florin spune:

   anul trecut am semnat dec. fin pe 21 septembrie 2011 si am primit banii in cont pe 14 octombrie 2011 deci la 3 saptamani anul acesta au trecut o luna si o saptamana si nu am primit banii .ce se intampla /?la brasov am depus

   1. Finantare.ro spune:

    Buna ziua,

    Va recomand sa mergeti personal la Agentia de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit din orasul dumneavoastra, pentru a discuta direct cu cei care gestioneaza acesti bani.

    Numai bine!

 37. Corina spune:

  Buna ziua,

  As dori sa fac un proiect pe masura 141 pe apicultura îmi puteți spune cand devine activa acesta masura si pentru cât timp, adică as mai putea si in 2013 sa accesez aceste fonduri.

  Va multumesc .

 38. ciuta florin-romel spune:

  trebuie sa depun cererea de finantare la masura 141 anul 4 si nu stiu ce acte trebue.
  nu gasesc.daca sar putea sa trimiteti pe email v as fi recunascator.
  va multumesc.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Masura 141 momentan este inchisa: https://www.finantare.ro/sprijinirea-fermelor-agricole-de-semi-subzistenta-pndr-141.html

   Documentele folosite in ultima sesiune de depunere le gasiti aici:

   Numai bine!

 39. Balaci Ecaterina spune:

  In legatura cu proiectele pe masura 141 depuse in sesiunea iunie 2011, duminica la Viata Satului, d-l Popa a declarat k cele eligibile dar nefinantate vor fi finantate anul acesta. Cat este adevar? Mai putem spera la ceva?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   APDPR asa promite. Va recomand sa urmariti aceasta sectiunea http://apdrp.ro/content.aspx?item=2126&lang=RO .

   Succes!

 40. badica constantin madalin spune:

  buna ziua! am depus dosarul pentru masura 141 in iunie si de atunci nu am mai primit niciun raspuns, cand se anunta daca se aproba sau nu? va multumesc

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   E posibil sa va anunte in orice moment daca proiectul a fost sau nu selectat. In acest sens, va recomand sa urmariti mereu sectiunea APDRP “Rapoarte de evaluare”: http://apdrp.ro/content.aspx?item=2123&lang=RO

   Succes!

   1. mtz spune:

    Buna ziua!!! Puteti sa raspundeti si la intrebarea lui Balaci Ecaterina. In aceeasi situatie ca dumnea ei ma aflu si eu.

    Multumes!!

 41. tudose spune:

  daca am semnat cererea de finantare in mai cand se primesc banii europeni

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   In mod normal ar trebui sa primiti banii in scurt timp, insa acest lucru decide doar Autoritatea de Management a programului. Va recomand sa luati legatura cu cei de la APDRP din judetul dumneavoastra, e posibil sa primiti un raspuns mai exact.

   Numai bine!

 42. covaciu spune:

  m-ar interesa , la o suprafata de aprox 2000 mp teren, vreau sa infiintez o plantatie de pomi fructiferi, care este suma nerambursabila, cand se dau banii, adica eu vreau sa cumpar pomii in toamna …beneficiez de fonduri sau trebuie sa fac din investitie proprie?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Pentru a beneficia de fondurile de la UE pentru agricultura, trebuie mai intai sa depuneti un proiect (sa completati cererea de finantare; inainte trebuie sa vedeti exact care sunt toate conditiile ce trebuie indeplinite: http://files.finantare.ro/2012/Ghid_ferme_subzistenta_Masura_141_aprilie_2012.pdf.

   Dupa ce ati depus proiectul, asteptati rezultatul; daca va este aprobat, puteti incepe sa faceti investitia (din banii dumneavoastra). Ulterior, aceste sume va vor fi decontate. Prin aceasta masura se acorda sprijin nerambursabil de 1.500 de Euro/an/ferma de semi – subzistenta, deci asta e suma maxima pe care o puteti obtine de la UE.

   Va doresc mult succes!

 43. Alin spune:

  pt accesarea fondurilor europene unde trebuie sa ma adresez , unde se depun dosarele ex. asi fi interesat de masura 112 instalarea tinerilor fermieri ?
  Multumesc

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Proiectele se depun in perioada 1 – 29 iunie 2012: https://www.finantare.ro/program-6536-pndr_-masura-112-instalarea-tinerilor-fermieri.html

   In ghidul solicitantului (http://files.finantare.ro/2012/ghidul_solicitantului_tineri_fermieri_Masura_112_6_mai_2012.pdf), sunt urmatoarele informatii:

   APDRP, prin cele 8 Centre Regionale şi cele 42 de Oficii Judeţene, vă poate acorda informaţii necesare pentru a solicita finanţarea proiectului. Adresa noastră este: Bucureşti, Str. Ştirbei Vodă, nr. 43,sector 1.

   Mult succes!

  2. dobrescu spune:

   Cand este urmatoarea sesiune de depunere a dosarelor pt. masura 141?

   1. Finantare.ro spune:

    Buna ziua,

    Nu stim exact data cu certitudine. Asteptam sa publice AM PNDR calendarul estimativ al lansarilor de proiecte pe anul 2013. Cand va fi lansat calendarul(probabil in decembrie-ianuarie), vom publica si pe site-ul nostru.

    Succes!

 44. JERE I. spune:

  Buna ziua,

  acest articol l-ar interesa pentru un tanar care ar dori sa-si faca o ferma proprie.Are sanse pentru finanatare?Ce inseamna 2 UDE?Ar trebui sa aiba si teren proprietate personala ca sa obtina aceasta finantare?

  Va multumesc pt raspuns

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Masura este pentru orice persoana care doreste sa obtina profit de pe urma fermei sale.

   UDE = Unitatea de dimensiune economică si aici va explica cum se calculeaza: , dar si aici:

   De asemenea in ghid gasiti toate explicatiile privind modalitatea prin care puteti accesa aceasta Masura: http://files.finantare.ro/2012/Ghid_ferme_subzistenta_Masura_141_aprilie_2012.pdf

   V-as recomanda sa va uitati si la Masura 112 Instalarea tinerilor fermieri: https://www.finantare.ro/program-6536-pndr_-masura-112-instalarea-tinerilor-fermieri.html, deoarece poate v-ati plia, ca si conditii, mai bine aici.

   Mult succes!

 45. Mihaela spune:

  Dragii mei,
  Nu suntem siguri de corectitudinea anutului publicat cu privire la masura 141. Cred ca este o eroare la conditiile de finantare care sunt aferente masurii 121.
  Va rugam sa verificati ca sa nu induceti populatia in eroare.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Va multumim frumos pentru sugestie. Intr-adevar a fost o eroare de redactare in fisa, acum s-a remediat.

   Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.