Managerii spitalelor solicita implicarea primariilor in finantarea unitatilor medicale

manageri, spitale, fonduri europene

Viceprimarul sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, la intalnirea cu managerii spitalelor, organizata pe 19 februarie la Spitalul Clinic ‘Sfanta Maria’, ca administratia locala a alocat 8% din bugetul sau pentru spitale, intrucat considera ca sanatatea si educatia reprezinta reale prioritati. El a precizat ca Primaria sprijina unitatile sanitare pentru continuarea lucrarilor de investitii, reabilitari, plata utilitatilor si dotari.

Ca urmare a modificarii Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, consiliile locale pot finanta achizitii in vederea dotarii cu echipamente medicale. Astfel pentru 2009, Primaria sectorului 1 si-a propus sa demareze proceduri de achizitii in valoare de 10.000.000 lei.

Managerul Spitalului Clinic pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, prof. dr. Coriolan Ulmeanu, a mentionat ca in acest an, cu sprijinul primariei, va incepe constructia mult asteptatei Clinici de chirurgie cardiovasculara pentru copii, in acest scop autoritatile locale urmand sa aloce 290.000 lei pentru servicii de proiectare. El a subliniat necesitatea acestei clinici, in conditiile in care in judetele din sudul Romaniei sunt peste 2.000 de nou-nascuti cu boala cardiaca. In prezent, exista o singura clinica specializata – cea de la Targu Mures – dar care nu reuseste sa opereze decat 123 de copii.

Managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice, prof. dr. Monica Pop, a subliniat ca primaria a sprijinit unitatea sanitara pe care o coordoneaza cu fonduri pentru ambulatoriu. Ea a facut referire la faptul ca este necesara eliminarea spitalelor mici, ineficiente, care in prezent au alocari mai mari decat unele spitale mari. Totodata dr. Monica Pop a facut referire la necesitatea unei baze de date publice, care sa cuprinda toate persoanele asigurate. Medicul a mentionat ca plata contributiei, in prezent o fac bugetarii si pensionarii, in timp ce marile companii, de cele mai multe ori, nu platesc asigurarile de sanatate sau o fac pentru un numar mai mic de angajati.

O alta problema o constituie si neplata asigurarilor de catre cei care lucreaza in strainatate si care, cand vin in tara, apeleaza la servicii medicale. In contextul problemelor de finantare din sistemul de sanatate sunt necesare si alte masuri de atragere de fonduri, cum ar fi introducerea co-platii atragerea de fonduri europene, dar si o autonomie a managementului spitalelor, sustin managerii spitalelor din sectorul 1. Ei s-au pronuntat pentru un plan rapid de masuri in sistemul de sanatate, imediat dupa elaborarea planului guvernamental anticriza.

„Consideram ca numai asumarea si dezbaterea transparenta a situatiei dificile din sanatate vor duce la masuri eficace si eficiente”, a subliniat prof. dr. Narcis Copca, managerul Spitalului „Sfanta Maria”.

In opinia managerilor de spitale din sectorul 1, planul de masuri trebuie sa aiba in vedere evidentierea transparenta a situatiei economice sanitare a anului 2009, regandirea programelor de sanatate, regandirea sistemului national de sanatate prin crearea competitivitatii in sistem, prin grefarea elementelor private in spitale, dar si regandirea unitatilor nerentabile sau a componentelor spitalicesti nerentabile, elaborarea ghidurilor de proceduri medicale de catre Colegiul Medicilor, implicarea Consiliilor locale care sa evidentieze in bugetele lor unitatile sanitare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top