Guvernul a adoptat scrisoarea de intentie pentru acordul de imprumut

FMI, Guvern, imprumut extern

„Acest acord are un caracter preventiv. Dorim sa limitam efectele negative ale crizei economice in Romania, sa-i ajutam pe romani sa-si mentina locurile de munca, sa-si poata plati creditele si sa relansam creditul”, a afirmat premierul Emil Boc.

Seful Executivului a subliniat ca acordul de imprumut are si o componenta sociala, mentionand, in acest sens, introducerea pensiei sociale minime incepand cu luna aprilie.

in Acordul de imprumut sunt incluse si obligatii pe care si le va asuma Guvernul, respectiv implementarea unor reforme structurale. Primul-ministru a mentionat promovarea legii salarizarii unice, legea responsabilitatii fiscale si reformarea sistemului de pensii.

Acordul stand-by pe o perioada de doi ani, pe care Guvernul se pregateste sa-l incheie cu institutiile internationale, este in valoarea de 20 de miliarde de euro, imprumut de la FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Suma de 12,95 miliarde de euro de la FMI va merge la Banca Nationala a Romaniei pentru consolidarea rezervelor valutare, iar suma de 5 miliarde de euro, de la Comisia Europeana, va merge la Trezorerie.

„Esenta acestui imprumut este repornirea motoarelor economiei. Locuri de munca, credite, comenzi pentru industria romaneasca si, implicit, taxe si impozite care se vor plati la stat, iar, de aici, sustinerea tuturor obligatiilor sociale pe care statul le are. Prin acest acord de imprumut dorim sa continuam programul de investitii extrem de ambitios pe care acest Guvern il are, de a ne duce la bun sfarsit angajamentul de a realiza o investitie publica masiva in infrastructura anul acesta, in autostrazi, centuri ocolitoare, spitale, scoli, infrastructura din mediu, din agricultura„, a declarat primul-ministru.

La randul sau, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a aratat ca Acordul de imprumut extern va permite continuare si consolidarea politicii fiscale, mentinerea unei capitalizari adecvate a bancilor, asigurarea unei finantari externe adecvate si cresterea increderii in economia romaneasca. „Sunt lucruri extrem de importante pentru mentinerea atractivitatii investitionale”, a afirmat ministrul Gheorghe Pogea.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top