Capital: Castigatorii de finantari, pagubiti de remaniere

Restructurarea unor ministere afecteaza proiectele castigatoare de fonduri. Organizatiile sau firmele care se gaseau, cu o saptamana-doua in urma, pe punctul de a primi bani din diferite programe de finantare, trebuie sa isi puna pofta in cui. Cel putin deocamdata.

Pana la clarificarea situatiei noilor ministere si agentii, s-a blocat efectuarea platilor catre beneficiarii unor programe de finantare. Din cauza ca multe structuri locale au fost desfiintate sau alipite altor institutii, ele nu mai pot desfasura nici un fel de activitate, inclusiv alocare de fonduri.

In ograda fostului Minister al Tineretului si Sportului (MTS), situatia creata a dat peste cap un proiect de amploare internationala. „Saptamana aceasta (saptamana trecuta – n.r.) trebuia sa semnam contractul de finantare pentru 28 de milioane de lei. Am sunat la Directia pentru Tineret si Sport a Judetului (DTSJ) Dambovita, de unde am aflat ca s-a dispus blocarea tuturor fondurilor, iar fostul minister nu va mai finanta proiectele aprobate la licitatia din aprilie”, spune Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane pentru Meteori (SARM). Proiectul organizatiei sale va incepe saptamana aceasta. „Este prima etapa a evenimentului Perseide 2003, care include si Tabara de Astronomie pentru Tineret. Vor avea loc aproximativ zece actiuni la nivel national. Proiectul nu se mai poate anula, toate aranjamentele sunt facute, cei aproximativ 50 de participanti, inclusiv lectori din Canada si SUA, se afla pe drum. Nu stiu cum ne vom descurca cu cheltuielile”, explica Valentin Grigore. Timp de o saptamana, presedintele societatii a trimis solicitari catre DTSJ Dambovita si fostul Departament de tineret al MTS. Nimeni nu i-a explicat ce se va intampla cu banii pe care i-a castigat pe drept, a primit doar promisiuni vagi ca „se va rezolva”. De altfel, nimeni din cadrul fostului MTS nu vrea sa comenteze situatia. Potrivit surselor din minister, „in acest moment nu avem voie sa dam informatii oficiale. Doar noul secretar de stat, Daciana Sarbu, poate sa o faca”. Tot fostii functionari la MTS apreciaza ca „domnul Grigore trebuie sa insiste pentru a primi banii care i se cuvin. Procedura va fi complicata: directiile judetene s-au desfiintat, tot ceea ce aveau in cont a trecut la Ministerul de Finante, urmand ca dupa reorganizare fondurile sa fie transferate la noul minister, al Educatiei, Cercetarii si Tineretului, si asa mai departe”.

Licitatiile si termenele limita au fost amanate

Desfiintarea MTS si a DTSJ a dat peste cap toate licitatiile de proiecte de tineret. Astfel, in unele judete, licitatia din luna iunie pentru proiecte locale avusese loc, dar prin ordinul semnat de fostul secretar de stat Damian Florea s-a dispus sistarea incheierii contractelor. In judetele unde licitatia nu avusese loc, acelasi ordin a interzis demararea concursului.

Efectul complicatiilor create de reorganizarea ministerelor s-a resimtit mai mult sau mai putin si in celelalte domenii economice. Spre exemplu, la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei se incheia in data de 16 iunie perioada de depunere a proiectelor pentru Programul de dezvoltare a oraselor mici. In iuresul problemelor de reorganizare, cine mai avea timp pentru proiecte? Termenul limita a fost prelungit cu doua saptamani. De asemenea, potrivit directorului Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Est, ,,de trei saptamani nu s-au mai efectuat plati in cadrul programelor care se afla in desfasurare. Pentru cel referitor la „Dezvoltarea orasului Tulcea”, raportul de evaluare a ramas pe birourile fostului MDP”, spune Luminita Mihailov. In alte regiuni, situatia este asemanatoare: „trebuia sa depunem cereri de efectuare a platilor pentru anumite programe. Nici nu le-am mai depus, asteptam sa se lamureasca situatia”, spune Ion Manole, director al ADR Sud-Muntenia. Altfel, agentiile regionale isi vad in continuare de evaluari. „Noi suntem independenti de problemele centrale. Daca vom lucra de acum cu patru ministere, poate va fi mai bine”, mai spune Mihailov.

Multe institutii au avut noroc ca nu desfasurau o activitate intensa in aceasta perioada, asa incat cutremurul restructurarii a fost mai bland. Pe de alta parte, fostul minister al IMM si Cooperatiei s-a transformat pur si simplu in Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie, pastrandu-se neschimbate atributiile, structura si numarul de personal. „Singura diferenta este aceea ca nu mai putem fi ordonatori de credite”, spune Adrian Ionescu, purtator de cuvant al agentiei.

Cert este ca, indiferent de institutie, majoritatea transferurilor de bani este deocamdata blocata. Nimeni nu stie foarte clar de unde si cand vor veni fondurile alocate pentru diferite programe care sunt gata sa demareze.

Cum s-au Impartit unele ministere

MDP: s-a desfiintat; dezvoltarea regionala si fondurile europene au trecut la Ministerul Integrarii Europene (MIE); sectorul de afaceri, la Ministerul Economiei si Comertului (MEC)

MIMMC: s-a transformat in Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie

MAAP: s-a desfiintat, fiind alipit, impreuna cu fostul MAPM, la Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului

Ministerul Turismului: s-a desfiintat, a fost inghitit de Ministerul Transportului, Constructiilor si Turismului

MTS: s-a desfiintat, departamentul de tineret a fost alipit Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului; cel de sport, a devenit Agentia Nationala pentru Sport.

Sursa: , Revista Capital Nr.28, 10 iulie 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top