
Studiul, efectuat de cabinetul europarlamentarului PSD, pe un esantion de 874 de primarii, reprezentand la nivel local peste 7 milioane de locuitori, reprezinta primul demers de cercetare de mare anvergura pentru identificarea problemelor cu care se confrunta actorii locali in procesul de absorbtie a fondurilor europene.
Potrivit rezultatelor studiului, pe langa lipsa personalului instruit si capacitatea bugetara slaba a administratiilor locale, obstacolele birocratice importante, culegerile de norme prea voluminoase si greu de inteles, reglementarile privind cofinantarea lipsite de transparenta, sansele mici pentru schimbul de experienta dintre sustinatorii proiectelor, precum si posibilitatile nedezvoltate de coordonare interregionala isi pun amprenta asupra capacitatii administrative de a gestiona orice fel de proiect.
Chestionarul a avut ca scop obtinerea urmatoarelor date:
– cunoasterea propriu-zisa a fondurilor disponibile;
– identificarea capacitatii resurselor umane din unitatile administrativ-teritoriale de a gestiona obtinerea fondurilor si remuneratia personalului desemnat pentru aceasta;
– existenta unor programe de pregatire a personalului, a unor resurse financiare locale care sa sustina astfel de programe;
– relatia dintre unitatile administrativ-teritoriale si firmele private de consultanta in domeniul obtinerii fondurilor comunitare;
– capacitatea de cofinantare a proiectelor aprobate;
– identificarea cazurilor in care s-au implementat astfel de proiecte;
– principalele piedici in calea elaborarii, finantarii si implementarii unui proiect;
– modalitatile prin care pot fi promovate informatiile referitoare la fondurile europene.
Conform recomandarilor studiului, demararea reformei regionale ar putea sa inceapa cu un act normativ referitor la instituirea functiei de guvernator/prefect regional, care sa asigure coordonarea politicii de dezvoltare regionala in interiorul regiunilor de dezvoltare. La aceasta masura se poate adauga sprijinul, atat din partea administratiei centrale, cat si din partea bancilor in ceea ce priveste latura de cofinantare si elementele de garantare a prefinantarii.
Introducerea unor conditionari pentru ca firmele de consultanta sa fie platite doar in conditiile in care proiectul este eligibil iar tarifele practicate sa reflecte performantele lor constituie o alta masura in vederea imbunatatirii randamentului acestor firme.
In ceea ce priveste reducerea birocratiei este recomandata convenirea intre Guvern si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, Asociatia Municipiilor, Asociatia Primariilor si Asociatia Comunelor a agendei privind simplificarea si debirocratizarea, in concordanta cu rapoartele adoptate in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.
Si nu in ultimul rand, se recomanda identificarea si promovarea exemplelor de buna practica si a proiectelor de succes din Romania. In acest sens, s-ar putea construi, cu sprijinul autoritatilor nationale si locale, o baza de date cu aceste proiecte la fiecare Agentie de Dezvoltare Regionala.
„Daca pana in acest moment motivele capacitatii de absorbtie a fondurilor europene erau mai degraba supozitii, acest studiu evidentiaza in mod clar nevoia reformei regionale. Mai mult, experienta europeana confirma faptul ca acolo unde guvernele au initiat si implementat aceasta reforma, tarile respective au avut nu doar o crestere a capacitatii de absorbtie, dar si o accentuata reducere a decalajelor cu alte regiuni europene” – a argumentat Victor Bostinaru.
Studiul „Cartea alba a capacitatii administrative – absorbtia fondurilor europene de catre comunitatile mici si mijlocii” s-a desfasurat in perioada 4-23 februarie, pe un esantion de 874 de primarii, reprezentativ pentru unitatile administrativ-teritoriale mici si mijlocii. Marja de eroare este de +/-2,9%.