Se cauta bani pentru extinderea Aeroportului “Transilvania” din Targu Mures

aeroport, Targu Mures, POS T, fonduri europene, infrastructura

Directorul aeroportului, Petru Stefan Runcan, a declarat ca toate studiile sunt finalizate si ca singurul lucru care impiedica institutia sa depuna proiectul este faptul ca, deocamdata, Consiliul Judetean Mures, in subordinea caruia se afla aeroportul, nu a reusit sa rezolve situatia juridica a terenului pe care ar urma sa se faca extinderea.

“In momentul de fata ne lipseste un singur aspect – titlul proprietatii pe teren, pe care sa il depunem, iar proiectul nostru sa fie finantabil. Speram ca CJ, care a initiat din 2007 aceasta procedura, sa o finalizeze pentru a putea sa beneficiem de acesti bani. Si aceasta mai ales tinand cont ca in zona noastra sunt alte aeroporturi competitoare la care suportul economic si politic e mult mai mare decat la noi. Noi avem o pozitie mult mai favorabila – in alta parte trebuie mutate rauri, trebuie umplute rape, care costa sume de ordinul a zeci de milioane de euro – noi le avem aici pe toate”, a spus Runcan.

Proiectul prevede infiintarea unei zone cargo pe 8 hectare, cu conexiune la calea ferata care trece prin zona, hangare pentru reparatii aeronave, dar si garaje, un hotel si o platforma multimodala, pe trei nivele, in care jos sa fie o gara, la nivelul intermediar – o autogara regionala, iar sus terminalul aeroportului.

“Suntem, in prezent, singurul aeroport care a solicitat Ministerului Transporturilor o prima forma de cerere de finantare din cei 73 de milioane de euro prin Programul Operational Sectorial si am trecut la ceea ce inseamna realizarea documentatiei necesare pentru a putea beneficia de acesti bani. Proiectul nostru de dezvoltare a infrastructurii – pista, echipamente si balizaj – costa undeva la 56 de milioane de euro. Am avea posibilitatea sa luam din suma de 73 de milioane de euro existenta cele 56 de milioane”, a spus directorul aeroportului.

In privinta platformelor modale, Runcan a precizat ca Romaniei i s-a alocat suma de 250 de milioane de euro din partea Comunitatii Europene, insa in tara la noi nu exista niciun astfel de proiect depus.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.