„Prima Casa”, doar pentru locuinte noi

Sectorul constructiilor a adus o valoare adaugata bruta la PIB, in 2008, de 26,1% si, pe de alta parte, au generat 5,7% din veniturile bugetului de stat.

Acestea au fost doua dintre argumentele pe care si-au bazat dezvoltatorii imobiliari strategia de convingere a autoritatilor sa le dea curs cererilor in programul „Prima Casa”. Cerinta unanima a fost ca acest program de garantare a creditelor imobiliare sa ia in calcul doar locuintele noi, nu si pe cele vechi.

Compensarea TVA ar ajuta constructorii

Uniunea antreprenorilor italieni din Romania, UNIMPRESA, a formulat chiar cinci cereri despre care crede ca sunt cel mai putin costisitoare la bugetul de stat. Prima dintre ele: compensarea taxei pe valoarea adaugata (TVA).

De altfel, aceasta propunere, alaturi de neimpozitarea profitului reinvestit, face parte din masurile anticriza promise de Guvern. Dezvoltatorii mai cer ca statul sa-si plateasca datoriile catre operatori.

„Vorbim de miliarde de euro pe care statul ar trebui sa le returneze dezvoltatorilor. Statul ar trebui sa fie primul exemplu de plata la timp”, a declarat presedintele UNIMPRESA, Stefano Albarosa.

Bancile sunt reticente la proiect

Bancile cer antreprenorilor, in acest moment, un aport de capital propriu mult mai mare decat in anii trecuti, aceasta fiind o piedica suplimentara in derularea afacerii. In consecinta, oamenii de afaceri solicita un fond de garantii si pentru dezvoltatori, pentru anumite proiecte eligibile.

Reprezentantii Guvernului poarta, in aceasta perioada, discutii cu BNR si cu Asociatia Romana a Bancilor, pentru a gasi solutii privind coborarea dobanzilor, potrivit ministrului pentru IMM, Constantin Nita.

„Trebuie stabilite conditiile de garantare si de creditare. Bancile sunt inca rezervate in privinta programului «Prima Casa»”, a spus Nita. Ministrul a precizat ca Legea nr. 346/2006 privind infiintarea si stimularea activitatii IMM-urilor va trebui modificata, pentru a permite Fondului de Garantare sa acorde garantii si pentru persoanele fizice, ca si pentru cele juridice.

Mai multe proiecte din bani europeni

Intreprinzatorii spun ca ar trebui maximizate acele proiecte ce absorb bani europeni si ca statul ar putea sa garanteze si lucrarile imobiliare – renovari, extinderi de locuinta etc. Aceste lucrari antreneaza, la randul lor, o serie de activitati conexe, din care mai multe firme si-ar asigura functionarea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top