Baia Mare: Lupul, paznic la oi?

Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura are director coordonator cercetat pentru deturnarea unor fonduri europene.

Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Maramures are un nou director coordonator. Acesta este Gheorghe Visovan, care insa este cercetat penal pentru deturnarea unor fonduri SAPARD, de pe vremea cand era inca primar al comunei Rozavela.

In 2004, acesta a obtinut finantarea prin fonduri SAPARD a retelei de apa si canalizare in comuna. Conform proiectului, trebuiau construite 35 de cismele, la care insa a renuntat, pentru a largi reteaua de apa.

Mai mult, consiliul local trebuie sa dea socoteala pentru 800 de metri liniari de conducta care au fost platiti de doua ori.

Conducta exista deja dar a mai fost platita o data si din banii europeni. Pentru ca nu a fost respectat proiectul, pe numele primarului s-a deschis un dosar penal si consiliul local ar trebui sa returneze 1,4 milioane de lei. Aceasta suma reprezinta bugetul comunei pe mai multi ani, avand in vedere ca pe un an, suma este putin peste 100.000 de lei.

Sechestru pe bunuri

Pana acum, DNA a pus sechestru pe toate bunurile personale ale fostului primar, iar consiliul local a contestat pana acum obligatia de a returna banii.

Deocamdata a pierdut toate procesele, urmand ca ultima cale de atac sa se judece pe 25 iunie la inalta Curte de Casatie si Justitie. Daca vor pierde si acest proces, primaria va ramane fara imobile, iar reteaua de apa construita va fi scoasa la licitatie.

Contactat telefonic, Visovan a fost extrem de retinut in declaratii. “Nu am eu treaba cu asta. Am auzit ca a fost o expertiza la lucrari, dar asta e treaba dirigintelui de santier, nu a mea”, a spus el.

Intrebat despre stadiu cercetarii, acesta a replicat ca nu stie nimic. De asemenea, despre sechestrul pus pe bunurile sale, acesta nu a vrut sa declare nimic.

El insa a aratat in mai multe randuri ca acest caz este instrumentat politic si ca nu este vinovat.

Lupul paznic la oi?

Dincolo de faptul ca situatia pare rupta din filmul “Lupul paznic la oi”, fostul director executiv, Florin Urs, a contestat ordinul care desfiinta postul pe care il ocupa si in instanta a avut castig de cauza.

“Eu am o sentinta data de Curtea de Apel Cluj prin care se admite cererea mea de suspendare a deciziei directorului general, prin care era desfiintata postul de director executiv. Sentinta a fost comunicata ministerului in 27 mai”, a precizat Urs.

Acesta a mai aratat ca deocamdata, decizia ce desfiinta postul de director executiv a fost suspendata, urmand a se judeca anularea ei.

“Situatia e mai mult decat fortata, acum incearca sa ma intimideze in fel si chip, spunandu-mi sa ma retrag, ca e mai bine pentru mine, altfel m-as putea trezi cu dosare penale”, continua Urs. El insa spune ca este decis sa mearga pana la capat.

Prefectul Sandu Pocol afirma ca Visovan a dat concurs pentru ocuparea postului de director coordonator, concurs pe care l-a castigat.

“Pana la pronuntarea instantei functioneaza prezumtia de nevionovatie. Eu stiu ca a fost un concurs pentru ocupara postului si a fost nominalizarea colegilor sai de partid”, a declarat el.

Eugenia Godja, presedintele Partidului Social Democrat, cel care a sustinut nominalizarea sa, spune ca Visovan a fost cel mai pregatit om pentru a prelua aceasta functie.

“Eu stiu ca Visovan este nevinovat, pentru ca am vorbit cu avocatul lui. Noi ne-am gandit la pregatirea lui profesionala, pentru ca el cunoaste cel mai bine problema satului, el a fost inginer agronom, a fost primar in comuna Rozavlea”, a precizat ea.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.