Neculai Ontanu este nemultumit ca nu a primit raspuns privind proiecte cu fonduri structurale

proiecte, fonduri europene, POR, ADRBI, investitii, finantare

„Nemultumirea primarului Neculai Ontanu are la baza faptul ca nu a primit niciun raspuns concret legat de finantarea proiectelor cu fonduri structurale, desi au trecut peste 100 de zile de cand Primaria Sectorului 2 a depus la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti – Ilfov un numar sapte proiecte a caror suma totala este de aproximativ 90 de milioane de lei”, precizeaza comunicatul.

In intervalul de trei luni de la depunerea lor si pana in prezent s-au primit raspunsuri doar ca proiectele au fost admise si ca vor intra in etapa de evaluare tehnica si financiara, desi, „in mod normal, in 30 de zile ar fi trebuit sa se intocmeasca intreaga documentatie pentru aprobarea lor, asa cum ne preciza primul ministru Emil Boc”, afirma Primaria Sectorului 2.

Desi seful Executivului a facut public in nenumarate randuri ca accesarea fondurilor europene trebuie sa fie o prioritate a institutiilor statului, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti – Ilfov „tergiverseaza analizarea proiectelor si deschiderea liniilor de finantare pentru primarii”, se arata in comunicat.

Neculai Ontanu a depus la Agentie un numar de sapte proiecte pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale locuitorilor din doua cartierele importante ale sectorului 2, respectiv Baicului si Creanga.

Prin atragerea de fonduri europene urmeaza sa se reabiliteze 49 de strazi, sa se construiasca peste 1.000 de noi locuri de parcare de resedinta, sa se infiinteze noi parcuri verzi si sa se monteze un sistem de supraveghere video pentru protejarea populatiei.

La randul sau, ADRBI a precizat ca nu a amanat si nu tergiverseaza analizarea proiectelor nici unei administratii publice locale din regiune. „Prin REGIO-Programul Operational Regional, domeniul major de interventie (DMI) 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbana, au fost depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov (AMPOR) cinci Planuri integrate de dezvoltare urbana (PIDU) si de 20 de cereri de finantare (proiecte), in cadrul apelului cu termen limita de depunere 31 martie”, prevede un comunicat al ADRBI.

ADRBI este Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional 2007-2013 in baza HG 457/2008 si acordului cadru de delegare de atributii semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Autoritatea de Management pentru acest program. Conform acestui acord, principalele atributii ale agentiei se refera la promovarea programului, evaluarea, selectia si contractarea proiectelor si monitorizarea contractelor de finantare.

In ceea ce priveste evaluarea proiectelor depuse pe Domeniul major de interventie 1.1. al POR, ADRBI are atributii privind evaluarea admisibilitatii planurilor integrate si a conformitatii si eligibilitatii proiectelor individuale, evaluarea tehnica si financiara fiind realizata de o echipa de experti evaluatori independenti (contractati de catre Autoritatea de Management), se arata in comunicat.

Atributiile care revin ADRBI sunt indeplinite in conformitate cu proceduri de lucru stabilite de Autoritatea de Management a POR. „Avand in vedere proiectele depuse de Primaria Sector 2 pentru solicitarea de finantare din Domeniul major de interventie 1.1. al POR, acestea sunt in curs de evaluare in conformitate cu procedurile mentionate.

Atat pentru aceste proiecte, cat si pentru proiectele depuse de alti beneficiari, ADRBI a respectat intocmai procedurile de lucru pe care este obligata sa le aplice in conformitate cu acordul cadru care ii stabileste atributiile si nu s-a inregistrat nici o abatere de la aceste proceduri”, afirma ADRBI.

Rezultatele fiecarei etape de evaluare parcurse pana in prezent au fost aduse la cunostinta fiecarui solicitant de finantare in parte. Niciunul dintre angajatii agentiei care are atributii in evaluare si selectie nu a fost in concediu de odihna in perioada in care s-au desfasurat etapele de evaluare care sunt in sarcina ADRBI, mentioneaza Agentia.

In general, in cazurile in care angajatii ADRBI sunt in concediu de odihna, activitatea acestora este continuata de alti angajati, astfel incat activitatile pe care le desfasoara agentia in indeplinirea atributiilor care ii revin ca organism intermediar sa nu tergiverseze, se mai arata in comunicat.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top