Burse pentru doctoranzi din bani de la UE

doctoranzi, burse, fonduri europene, POS DRU, beneficiari

Imbunatatirea calitatii activitatilor de cercetare poate fi realizata prin finantari acordate in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritara 1, Domeniul de Interventie „Programe doctorale si postdoctorale in sprijinul cercetarii”.

Mai exact, prin subdomeniul „Burse doctorale”, doctoranzii pot primi sprijin financiar sub forma de burse prin care se asigura participarea la programele din Romania, dar si stagii de studii si cercetare academica, de maximum opt luni, intr-o universitate sau centru de cercetare din Uniunea Europeana.

Beneficiari eligibili

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de institutii de invatamant superior publice si private, organizatoare de studii universitare de doctorat sau de institute si centre de cercetare. Foarte important este ca acestea sa fie acreditate. Solicitantii pot avea parteneri transnationali din state membre UE, care sa fie, de asemenea, institutii de invatamant superior, institute sau centre de cercetare.

Concret, sunt finantate proiectele prin care se acorda sprijin financiar doctoranzilor pe parcursul intregului ciclu de studii universitare de doctorat, inclusiv mobilitati interne si transnationale, pentru participarea la conferinte, seminarii internationale legate de obiectul cercetarii.

De asemenea, sunt finantate si parteneriatele intre universitati, intreprinderi, centre de cercetare la nivel regional, national si european in vederea sustinerii activitatilor de cercetare. Proiectele trebuie sa aiba in plan sustinerea a cel putin 30 de doctoranzi.

Proiecte de cinci milioane de euro

Bursele se acorda celor care sunt inmatriculati in anul I de studii universitare de doctorat. Institutiile de invatamant superior pot primi pana la cinci milioane de euro pentru sustinerea activitatilor de cercetare desfasurate de doctoranzi.

Valoarea proiectelor nu poate fi insa mai mica de 500.000 de euro, iar derularea lor se face pe o perioada de trei ani, atat cat dureaza programele doctorale.

In functie de statut, beneficiarii trebuie sa aduca proiectului o contributie proprie. Astfel, daca beneficiarul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar in cazul in care nu are scop patrimonial – doar 2%.

Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cota de 15% din valoarea eligibila a proiectului. Cofinantarea ce trebuie asigurata de solicitant nu poate fi insa in natura.

Universitatile solicita fonduri

Multe dintre marile universitati din Romania au solicitat Uniunii Europene astfel de finantari, primind deja o parte din fonduri. Printre acestea se numara Academia de Studii Economice, scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top