
Vin tot mai multe ambarcatiuni de fite la noul debarcader al Brailei. Investitia este una europeana, cu o contributie locala de 10 la suta, si se vrea cea mai moderna parcare pentru nave, care sa atraga tot mai multi posesori de nave.
„Eu am o salupa de 65 de cai putere, metalica. Este grea asa ca nu o pot scoate pe mal decat la repatii capitale. Aici, cel putin pana acum nu am avut probleme”, ne-a declarat Grigore Petru, unul dintre proprietari.
Un debarcader culisant
Nicolae Relu, cel care administreaza debarcaderul turistic, a declarat: „Anul acest, am avut o iarna cum de mult nu a mai fost. Dar, debarcaderul s-a comportat pana acum foarte bine. Faptul ca este culisant, urcand si coborand odata cu nivelul apei ca miscare pe verticala, nu a influentat deloc navele amarate, pe motiv ca la orizontala el ramane permanent la punct fix”.
Proprietarii de ambarcatiuni au avut numai cuvinte de lauda la adresa celor care administraza debarcaderul. Cei care au venit la navele amarate au putut constatat ca in permanenta caile de acces au fost curatate de zapada la fel si zona de trafic a debarcaderului, care acum este acoperita cu material lemnos, spre deosebire de cel vechi, construit numai din metal.
„Daca am avea si parcari pentru masini in municipiu, asa cum este aceasta parcate de nave, nimeni nu ar mai avea nimic de obiectat”, a declarat un alt proprietar de ambarcatiune, Liviu Toader, 57 de ani.
„Din pacate au fost si oameni care nu au respectat contractul, anume de a ridica pe mal barcile pana la data de 1 decembrie. Noi totusi incercam sa le aliniem in zone departate de mal unde pe ger puternic ingheata apa, ca barcile sa nu sufere avarii”, ne-a spus Relu Nicolae.
Atractie turistica si pentru straini
Cererea in crestere de noi locuri de amarare pentru navele particulare a determinat autoritatile sa ia in calcul extinderea debarcaderului turistic. Acum sunt aproape 100 de nave la debarcader. Oricum, acesta este un punct de prima importanta pentru cei care vin pe calea Dunarii sa ne viziteze orasul.