O noua sansa pentru pornirea unei afaceri

Intreprinderile mici si mijlocii care au dificultati in obtinerea unui credit bancar vor putea contracta un imprumut de pina la 25.000 euro de la o societate speciala de microfinantare, in baza unui proiect de lege initiat de Agentia Nationala pentru IMM-uri.

Proiectul, care nu a fost inca finalizat si avizat de toate ministerele, reglementeaza functionarea societatilor de microfinantare, ca societati comerciale pe actiuni sau cu raspundere limiata, abilitate sa acorde microcredite din fonduri proprii, asigurate ori imprumutate de la institutii financiare ori organizatii donatoare sau din resurse financiare publice. Actul normativ defineste microcreditul ca fiind acel imprumut, cu sau fara dobinda, acordat la cererea solicitantilor, persoane fizice sau juridice, cu valoare nominala de pina la 25.000 Euro si cu o perioada de rambursare de maximum 60 de luni.

Imprumutul va fi acordat, cu sau fara garantii si perioada de gratie, pentru dezvoltarea unei afaceri, pentru sustinerea proiectelor de dezvoltare comunitara sau economica si a initiativelor comunitatilor locale, precum si pentru sprijinirea programelor sociale de imbunatatire a standardului de viata al comunitatilor locale.
Creditele vor fi acordate in limita fondurilor disponibile si in functie de prioritatea depunerii cererilor de microfinantare, beneficiarii avind dreptul sa ramburseze anticipat imprumutul primit, in conditiile stabilite prin contract.

Societatile de microfinantare vor avea un capital social minim echivalent in lei al sumei de 200.000 Euro. Ele nu vor putea folosi – in denumire, antet sau acte – termenii „banca”, „national”, „stat” sau orice alte cuvinte care ar induce publicul in eroare cu privire la statutul sau activitatile si operatiunile societatii de microfinantare. De asemenea, societatile de microfinantare nu vor putea atrage depozite de la populatie si nu vor putea acorda credite ipotecare sau de consum.

Conform statisticilor, numarul de persoane fizice si juridice care intentioneaza sa imprumute sume de pina la 25.000 USD pentru dezvoltarea unei afaceri este de aproximativ 113.000.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 9 septembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top