Posibilitati pentru finantarea microintreprinderilor cu 100% si pentru redistribuirea fondurilor!

POR, finantare, monitorizare, proiect, turism, suplimentare

Cu aceasta ocazie, s-a evaluat stadiul programului si s-au stabilit masurile pentru accelerarea implementarii proiectelor si a implementarii financiare a fondurilor POR si s-au luat o serie de decizii strategice pentru a putea utiliza cu succes toate fondurile alocate programului.

Astfel, pentru Domeniul Major de Interventie (DMI) 4.3 “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, CM POR a decis eliminarea contributiei proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finantare. In consecinta, valoarea maxima a finantarii acordate va fi de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, nu mai mult de 200.000 de euro.

Decizia a fost luata in contextul procesului de simplificare a accesarii fondurilor structurale si a crizei economico-financiare. Tot ca modalitate de a ajuta microintrepriderile in procesul de accesare a fondurilor europene, s-a luat decizia flexibilizarii conditiei de eligibilitate referitoare la profitul din exploatare prin acceptarea profitului inregistrat in ultimul an drept conditie suficienta.

Vor fi suplimentate fondurile aferente DMI 4.1, DMI 4.3, DMI 5.1 si DMI 5.3, prin realocarea sumei aferente domeniului major de interventie 4.2, care nu s-a utilizat. Din banii realocati vor fi suplimentate si fondurile alocate DMI 3.1 “Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate”.

Acesti bani vor fi utilizati pentru reabilitarea/modernizarea si echiparea celor 5 spitale judetene aflate in lista de rezerva a domeniului major de interventie 3.1: Spitalul Judetean Dambovita, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Fogolyan Kristof” Sf. Gheorghe si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov.

Decizia de realocare are la baza situatia DMI 4.2 “Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati”, pentru care au fost depuse doar 3 proiecte (in regiunea Vest si in Regiunea Centru), cu o valoare solicitata a finantarii nerambursabile de 16,18 mil. euro, aflate in diferite etape ale procesului de evaluare si selectie.

In aceste conditii, banii alocati DMI 4.2 nu pot fi cheltuiti in timp util, in timp ce pentru celelalte domenii de interventie exista cereri de finantare care depasesc valoarea alocata respectivului tip de operatiuni.

In cadrul Axei 5, DMI 5.3 “Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica”, operatiunea de finantare a Centrelor de Informare si Promovare turistica va fi extinsa si catre unitatile administrativ teritoriale localizate in zonele cu o concentrare mare si foarte mare de resurse turistice naturale si antropice si a statiunilor turistice, cu exceptia unitatilor administrativ teritoriale din mediul rural.

De asemenea, in cadrul acestui domeniu, operatiunea privind promovarea produselor turistice, au fost incluse in categoria beneficiarilor eligibili, asociatiile profesionale din turism, infiintate in baza Legii 356/2001.

In cadrul domeniilor 4.1 si 5.2 s-a aprobat includerea institutiilor de cult ca solicitanti eligibili in parteneriat cu unitatile administrativ teritoriale.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.