Panouri solare cu bani europeni

Masura 312, panouri solare, proiecte, cereri, finantare, obiective

Un investitor din Piatra Neamt a depus in noiembrie 2009 la Oficiul Judetean al APDRP din judetul Neamt un proiect de investitii pentru crearea unei unitati de productie de panouri fotovoltaice.

Finantarea nerambursabila acordata prin Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” a fost necesara pentru achizitionarea de utilaje, echipamente specifice si dotari in vederea asigurarii fluxului tehnologic pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de productie.

Pe scurt, panourile solare (fotovoltaice) sunt dispozitive capabile sa transforme energia solara in energie electrica. Energia solara si cea eoliana reprezinta o solutie viabila pentru zonele care nu beneficiaza in prezent de racordare la reteaua nationala de electricitate. Sursele regenerabile detin un potential energetic important si ofera disponibilitati nelimitate de utilizare pe plan local si national.

Valorificarea surselor regenerabile de energie se realizeaza pe baza a trei premise importante conferite de acestea: accesibilitate, disponibilitate si acceptabilitate.

Valoare totala a investitiei este de 1.464.952 lei, cheltuielile eligibile fiind de 1.231.052 lei. Din totalul acestor cheltuieli 70% reprezinta valoarea fondurilor nerambursabile primite de beneficiar, adica 861.736 lei.

Pe langa folosirea de surse regenerabile nepoluante pentru crearea de energie electrica, diversificand astfel sursele de producere a energiei, proiectul are meritul de a crea un numar de 9 locuri de munca.

Totodata, in vederea realizarii de produse la nivelul standardelor europene producatorii vor angaja si personal calificat. Astfel, crearea unei noi capacitati de productie duce la dezvoltarea pietei si stimuleaza cererea pentru produsele locale.

Printre utilajele achizitionate prin proiect se numara o unitate laser pentru maruntirea siliciului, o unitate pentru sortarea celulelor solare, o unitate pentru curatare si uscarea sticlei, o unitate cu doua module de taiere pentru aluminiu, o unitate automata de taiere a conectorilor pentru colturi, cat si o unitate pentru imbinarea profilelor din aluminiu.

Informatii suplimentare

Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” se incadreaza in Axa III – “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.

Obiectivele specifice ale Masurii 312 sunt crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitatile non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de catre micro-intreprinderi.

Printre obiectivele operationale se regasesc crearea de micro-intreprinderi, dar si dezvoltarea celor existente in sectorul non-agricol din spatiul rural.

Alte obiective operationale privesc incurajarea initiativelor de afaceri promovate in special de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale, cat si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sunt micro-intreprinderile si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja insa ca pana la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-intreprinderi.

Se pot finanta investitiile in activitati non-agricole productive care privesc industria usoara, precum articolele de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc. Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila), in mecanica fina, asamblarea masinilor, productia de unelte si obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investitii.

Investitiile pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local au in vedere prelucrarea fierului sau a lanii, olaritul, brodatul, sau confectionarea instrumentelor muzicale traditionale. Totodata, pot fi finantate si activitatile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.

In ceea ce priveste crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, printre investitiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si cele care asigura conectarea si difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decat achizitia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in protectia fitosanitara si insamantare artificiala a animalelor, in servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

In cadrul Masurii, sunt eligibile investitiile pentru producerea de energie regenerabila prin achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decat biocombustibilii. Achzitionarea echipamentelor echipamentelor pentru producerea de energie care utilizeaza energia solara, eoliana, hidraulica sau geotermica este permisa numai in scopul desfasurarii activitatii economice pentru care beneficiarul este sau va fi autorizat.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

19 thoughts on “Panouri solare cu bani europeni”

 1. Florin spune:

  Buna dimineata .Am varsta de 24de ani si as vrea sa fac un parc de panouri solare as vrea mai multe detali ce conditi sa indeinesc ca sa pot face acest parc .cu ce suma trebuie sa ma prezint si cati metri patrati de pamant sa am ca sa pot accesa fonduri europene.Va multumesc

 2. Florin spune:

  As.dori sa construesc un parc de panouri fotovoltaic detin teren linga stilpi de inalta tensiune,pot sa obtin fonduri europene pentru construire.ce conditi trebuie sa indeplinesc.Mulțumesc.

 3. Raduta spune:

  buna seara ,doresc sa stiu daca pentru tinerii întreprinzători care vor sa construiască un parc cu panouri solare foto-voltaice pentru producerea de energie electrică ??

 4. Carp ionut spune:

  Bun ziua am 1.5ha de teren cu iesire la sosea si as vrea sa obtin un fond pentru un parc fotovoltaic problema e ca nu dispun de bani va pot fi de folos la nr 0762422708 multumesc

 5. Florin spune:

  Buna ziua. As dori si eu mai multe informatii in legatura cu accesare fondurilor pentru constructia unui parc pe de panouri solare. Va multumesc

 6. onel tudorel ionut spune:

  buna ziua as dori si eu informatii pentru proectuil cu panourile am 1000 m2 in spatele casei ar perfect

 7. Alin spune:

  Buna ziua as dori informati despre accesarea fondurilor ne rambursabili pentru constructia unui parc de panouri solare fotovoltaice. Cit teren este nevoie si ce fel de proiect trebuie multumesc

 8. carolin maxim spune:

  Buna ziua,
  Doresc sa accesez fonduri europene pentru panori fotovoltaice. As dori informatii in legatura cu forma de organizare ( persoana fizica sau persoana juridica), suma alocata, masura aferenta.
  De asemenea va rog sa-mi spuneti daca pot fi finantate simultan mai multe masuri (vreau sa accesez si fonduri pentru pensiune agroturistica masura 6.4)
  Va multumesc
  tel:074528219

 9. Tigau Marian spune:

  am sola compacta 9 ha cu expunere ce permite instalarea unei unitati de productie a energiei electrice cu panouri fotovoltaice. am inteles din raspunsul dat ca investitia este finantata 100% din fonduri europene si se asigura montarea lor(cine le monteaza?) cine face un asemenea proiect si cine il implementeaza.doresc o adresa, un nume de contact, de preferabil 0788998638 sau 0371300774 va multumesc.

 10. Victor Matei spune:

  Buna ziua,

  De ce dimensiune a blocurilor de celule voltaice este nevoie pentru inceput? De asemenea, trebuie sa am un procent din valoarea proiectul pentru a accesa astfel de fonduri?

  Astept raspuns,

  Multumesc,
  Victor Matei

 11. Mihai spune:

  Buna ziua. As dori si eu mai multe informatii in legatura cu accesarea fondurilor pentru constructia unui parc de panouri solare. Va multumesc.

 12. Raspuns spune:

  Se acorda 100% si va veni cineva sa le si monteze… Tu vei primi doar banii din profit

  1. Dani spune:

   Buna. Sunt un tânăr de 21 de ani si a-și vrea să accesez si eu niște. Fonduri pentru panouri solare. Am o sumă Amea de 30de mii de euro dar nu știu dacă îmi ajunge să încep de unul singur asa facere. Vă rog datimi dacă știți ceva si unde trebuie să merg prima dată ‭+33 6 99 07 41 46‬. Sau la email [email protected]

  2. George Matei spune:

   Sunt si eu interesat de montarea unor panouri solare. Am gasit un chit ce produce circa 3800 Kw/h pe an si costa cam 3600 Eur. Dupa calculele mele ar trebui sa montez 10 panouri ca sa obtin un profit bun.
   As dori informatii pentru accesarea de fonduri nerambursabile.

 13. Covaci Maria spune:

  Buna ziua as dori informati despre accesarea fondurilor ne rambursabili pentru constructia unui parc de panouri solare fotovoltaice. Cit teren este nevoie si ce fel de proiect trebuie multumesc.

 14. gaman daniel spune:

  Buna ziua as dori informatii in legatura cu panouri fotovoltaice
  Multumesc o zi buna

 15. Savu Dorin spune:

  Buna seara. As dori sa stiu si eu daca pentru tinerii intreprinzatori care vor sa construiasca parc cu panouri solare fotovoltaice se acorda 100 % din valoarea proiectului. Multumesc !

 16. botea nicolae spune:

  Bună seara aș dor să știu cum pot să devin eligibil pt un proect.și dacă finanţarea este sută%.pt că nu dispun de bani.mă interesează un atelier de monumente funerare sau un parc fotovoltaic care dispun de un teren de 2hectare vă mulţumesc

 17. Buna ziua ,doresc sa stiu daca pentru tinerii intreprinzatori care vor sa construiasca un parc cu panouri solare fotovoltaice pentru producerea de energie electrica se acorda 100% din valoarea proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.