Premierul a prezentat lista proiectelor care vor fi dezvoltate in regim de parteneriat public-privat

premier

“In acest moment avem legislatia care vizeaza implementarea proiectelor in parteneriat public-privat. Aceste proiecte vin in completarea investitiilor de la bugetul de stat sau a investitiilor din fonduri europene”, a declarat premierul, aratand ca Executivul a optat pentru instrumentul parteneriatului public-privat, utilizat de majoritatea statelor europene.

Seful Executivului a prezentat principalele proiecte care vor fi dezvoltate in parteneriat public-privat.

In ceea ce priveste Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, premierul a mentionat:
– Autostrada Comarnic-Brasov – in regim de concesiune;
– Autostrada Sibiu – Pitesti – 116 km;
– Autostrada Ploiesti – Buzau – Focsani – 133 km;
– Centura de sud a Capitalei si Centura de nord a Capitalei, ambele in regim de autostrada;
– Autostrada Targu-Mures – Iasi – Ungheni – 307 km.

La Ministerul Economiei, seful Executivului a afirmat ca sunt avute in vedere urmatoarele proiecte:
– Hidrocentrala Tarnita – Lapustesti – o investitie estimata la 1,1 miliarde de euro;
– Finalizarea Unitatilor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda – proiect estimat la 4 miliarde de euro;
– Termocentrala de la Doicesti – investitie estimata la 700 milioane de euro;
– Proiectul international AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania), respectiv interconectorul de gaze – “Dupa aprobarea tuturor statelor participante in proiect, acesta va fi implementat in regim de parteneriat public-privat”, a precizat primul-ministru.

In domeniile mediu si agricultura, primul-ministru a precizat ca Executivul are in vedere amenajarea Canalului Siret-Baragan in regim de parteneriat public-privat, investitie estimata la 200 de milioane de euro, pentru care vor colabora Ministerele Mediului si Agriculturii. “Acest proiect va rezolva atat problemele legate de irigatii, cat si problemele legate de alimentarea cu apa si protectia impotriva inundatiilor”, a apreciat premierul Emil Boc.

In ceea ce priveste Ministerul Dezvoltarii Regionale, primul-ministru a mentionat ca vor fi realizat in parteneriat public privat urmatoarele proiecte:
– Proiectul Eco din cartierul Ghencea, Bucuresti, care se va intinde pe o suprafata de 100 de hectare si care vizeaza constructia a 10.000 de locuinte si alte utilitati. “In acest moment este inceputa procedura de concurs pentru solutia urbanistica”, a explicat primul-ministru;
– Proiectul Esplanada – care va fi reluat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, un proiect estimat la 800 – 900 milioane de euro;
– Finalizarea Canalului Dunare – Bucuresti – “Este un proiect cu implicatii multiple atat navigabile, turistice, economice, irigatii si care practic a fost abandonat, dar valoarea lui nu trebuie sa fie uitata”, a aratat primul-ministru, adaugand ca acest proiect va fi realizat de MDRT in parteneriat cu Ministerul Transporturilor;
– Podul rutier peste Dunare, intre Braila si Tulcea, – un proiect realizat, de asemenea, in parteneriat cu Ministerul Transporturilor si cu participarea si sprijinul Consiliilor judetene Tulcea si Braila.

In domeniul sanatatii, primul-ministru a precizat:
– Constructia in parteneriat public – privat a sase spitale regionale de urgenta in Timisoara, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Iasi, Craiova si Bucuresti;
– Centrului de sanatate “Ana Aslan”, respectiv punerea sa in valoare, – proiect care va fi realizat in parteneriat de Ministerul Sanatatii si MDRT.

In ceea ce priveste Ministerul Justitiei, premierul Emil Boc a aratat ca se are in vedere realizarea unui penitenciar in regim de parteneriat public-privat, dupa modelul anglo-saxon.

Primul-ministru a mai spus ca proiectele mentionate se afla in diferite stadii, fie avansate, fie in etapa incipienta, insa despre fiecare proiect ministrii de resort vor oferi ulterior mai multe detalii.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.