Accesarea finantarilor pentru competitivitatea produselor

In prima jumatate a anului, un numar de 461 de firme au accesat programul de finantare derulat de Ministerul Economiei si Comertului pentru sprijinirea competitivitatii produselor, numar dublu fata de cel inregistrat in primul semestru al anului trecut, informeaza un comunicat al MEC. Pentru proiectele declarate castigatoare, MEC a achitat in primele sase luni ale anului, suma de 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi).

Majoritatea proiectelor prezentate in aceasta perioada vizeaza implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii, mediului, sigurantei si securitatii ocupationale, precum si amenajarea si dotarea laboratoarelor, asimilarea de noi tehnologii, sau realizarea de prototipuri si modele noi pe baza rezultatelor unitatilor de cercetare romanesti.

Potrivit unui proiect de act normativ, avizat recent de comisiile de specialitate din Parlament, cota de sustinere de la bugetul de stat ar putea fi majorata pana la 75% din cheltuielile aferente dezvoltarii proiectului, fata de maximum 50%, respectiv 65% pentru IMM-uri, cum prevad reglementarile actuale. Conditia principala pentru a putea participa la acest program este ca firma solicitanta sa fie profitabila si sa nu aiba datorii la bugetul de stat.

Prin acest sistem sunt finantate proiecte care privesc implementarea sistemelor de certificare a calitatii, a managementului, a mediului, cele legate de siguranta ocupationala, a sanatatii si igiena alimentara. Pe lista activitatilor eligibile mai sunt incluse si implementarea sistemelor de management al securitatii informatiei, dotarea si amenajarea laboratoarelor de testare, acreditarea acestora, certificarea produselor sau intocmirea unor analize de evaluare pentru planuri de restructurare si viabilizare. Valoarea totala a fondurilor alocate acestui program in 2005 este de 28,2 milioane lei (282,56 miliarde de lei vechi).

Sursa: , Adevarul online, 15 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.