Comisia Europeana a anuntat lansarea programului Orizont 2020 pentru investitii in cercetare si inovare

program, Orizont 2020

Orizont 2020 reuneste pentru prima data in cadrul unui program unic toate fondurile UE destinate cercetarii si inovarii, concentrandu-se mai mult ca niciodata asupra transformarii descoperirilor stiintifice in produse si servicii inovatoare care ofera oportunitati de afaceri si imbunatatesc viata oamenilor. in acelasi timp, programul reduce drastic birocratia, simplificand normele si procedurile pentru a atrage mai multi cercetatori de varf si o gama mai larga de intreprinderi inovatoare.

Programul Orizont 2020 va orienta fondurile catre trei obiective principale. Pentru sprijinirea pozitiei UE ca lider mondial in domeniul stiintei se aloca un buget de 24,6 miliarde EUR, care include o crestere cu 77% a fondurilor alocate Consiliului European pentru Cercetare (CEC) pentru succesele obtinute.

Pentru contributia la asigurarea primatului industrial in domeniul inovarii se aloca un buget de 17,9 miliarde EUR care include o investitie majora de 13,7 miliarde EUR in tehnologii cheie, precum si un acces sporit la capital si sprijin pentru IMM-uri.

In sfarsit, se vor aloca fonduri de 31,7 miliarde EUR pentru abordarea principalelor preocupari comune tuturor europenilor, impartite in sase teme-cheie: sanatatea, schimbarile demografice si bunastarea; securitatea alimentara, agricultura durabila cercetarea in domeniul marin si maritim si bioeconomia; sursele de energie sigure, ecologice si eficiente; mijloacele de transport inteligente, ecologice si integrate; combaterea schimbarilor climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materiile prime, precum si societatile sigure, inovatoare si incluzive.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.