Turismul rural, febletea finantatorilor europeni

Cu toata initiativa precara a romanilor pentru astfel de proiecte, potentialul turistic al tarii noastre a fost observat atent de la Bruxelles. Drept urmare, prin doua programe operationale, finantate cu fonduri structurale incepand cu 2007, se va finanta o gama larga de proiecte din acest domeniu. “Categorii aparte, cu un potential deosebit, le reprezinta agroturismul si ecoturismul, precum si asa-numitul turism de bresa, cum este cel cultural. Spre exemplu, ar putea fi realizate proiecte care sa includa manastirile. O alta idee interesanta ar putea fi punerea in valoare a locatiilor istorice, de exemplu a unui fost camp de batalie, pe modelul celor realizate in alte tari”, explica Razvan Cotovelea, directorul general al Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar (AMCSC) din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Vor putea primi fonduri europene atat proiectele de promovare a unor produse si programe turistice, cat si infrastructura din domeniu. In cazul infrastructurii, la realizarea obiectivelor vor participa atat autoritatui publice, cat si mediul privat. “In prezent, principala problema o constituie accesul limitat la programele de finantare, din cauza unei insuficiente promovari a acestor programe in diverse medii din care potentialii solicitanti isi culeg informatiile. Exista si o sensibila lipsa la nivel national privind strategia de dezvoltare a turismului si de utilizare a acestor fonduri”, spune Paul Marasoiu, presedintele societatii de consultanta PEACOCK Hotels /Global Hotel management. Putem spera ca situatia se va imbunatati dupa 2007.

Cei interesati vor putea afla detalii despre oportunitatile de finantare urmarind Programul Operational Competitivitate, realizat de catre Ministerul Economiei si Comertului, si Programul Operational Regional, coordonat de catre MIE.

In ceea ce priveste doua dintre directiile considerate de mare succes in viitor, ecoturismul si turismul rural, experienta arata ca afacerile pot fi profitabile. Pana in prezent, aproape 20 de milioane de euro au “intrat” prin programul SAPARD in buzunarul intreprinzatorilor care au construit pensiuni agroturistice. Cat despre activitatile ecologice, un program special de ecoturism, lansat anul trecut de Fundatia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, a avut un succes mai mare decat ar fi visat chiar organizatorii. “Am primit aproape de cinci ori mai multe proiecte decat am selectat in final. Organizatiile au fost extrem de interesate”, spune Laszlo Potozky, directorul Fundatiei.

Proiectele care vor primi finantare prin fondurile structurale nu seamana cu nici un program derulat pana in prezent. Pentru a oferi acces larg si echitabil la programe de finantare, documentatia ar trebui sa fie corect structurata si pusa la indemana celor care au nevoie sa inteleaga principiile dupa care se face selectia. “Ar fi necesara, totodata, o modalitate transparenta si foarte clar definita de evaluare a proiectelor din punctul de vedere al nevoilor reale ale pietei turistice”, a mai spus Paul Marasoiu.

Toate statele membre UE au avut parte de programe asemanatoare pentru turism. Experienta tarilor nou-intrate in Uniune ar putea constitui un exemplu util pentru companiile si institutiile publice din Romania. Pana in prezent, exista putine rezultate concrete ale schemelor lansate in 2004, in noile state membre. Se pare ca programele s-au derulat greoi, cu destul de multe intarzieri, mai ales din cauza documentatiei necesare si a procedurilor de evaluare. Pe ansamblu, in perioada 2000-2006, au fost alocate peste sapte miliarde de euro proiectelor turistice. Este posibil ca suma sa fie mai mare pentru programele care incep anul viitor. Atat intreprinzatorii, cat si autoritatile de resort trebuie sa fie pe faza.

Sursa: , Revista Capital online, 1 martie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.