Avem de cheltuit 17 miliarde de euro

Fondurile structurale europene au fost subiectul central al Forumului consultantei in afaceri, organizat pe 19 aprilie de CCIB. Romania va avea acces la 17,2 miliarde de euro nerambursabili sub forma fondurilor structrale, in perioada 2007-2013.

Principala problema va fi realizarea de proiecte care sa „cheltuiasca” acesti bani. Nicolae Vasile, vicepresedintele CCIB, a dat exemplele Portugaliei si Irlandei, care au reusit sa profite din plin de fondurile structurale care le-au fost puse la dispozitie, spre deosebir de o tara precum Grecia, care, mult timp a reusit sa foloseasca doar 40% din fonduri.

„Pentru Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, desprinsa din CCIRB cu un an in urma, pregatirea comunitatii de afacer pentru a face fata provocarilor integrarii – inclusiv capacitatea de a utiliza eficient fondurile post-aderare – constituie o preocupare constanta”, a subliniat Nicolae Vasile.

„Romania de azi nu va mai fi la fel peste cativa ani de zile. La fel si economia romaneasca”, a spus Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, prezent la Forum.

„Chiar daca nu ne asteptam la un soc la 1 ianuarie 2007, la momentul cel mai probabil al aderarii, pe termen mediu si mai ales pe termen lung modificarile structurale din economie vor fi semnificative. Vom avea o cu totul alta economie, vom avea sectoare care probabil vor disparea, vom avea sectoare care vor avea o pondere mult mai mica decat inprezent, vom avea sectoare carte se vor dezvolta puternic si vor aparea noi sectoare”, a spus Orban. „Aderarea si conectarea la piata interna va aduce o competitie mai accentata dar va aduce si o protectie sporita, pentru ca nu este tot una sa negocieze Romania cu China si sa negocieze Uniunea de 27 de membri cu China.”

Evidentiind toate noutatile cu care se vor confrunta agentii economici in Uniunea Europeana, Orban a spus ca rolul consultantilor va fi esential. Rolul lor va fi de mediatori ai adaptarii la noile realitati, dar si de identificare a oportunitatilor de finantare si de facilitare a accesului la acestea. „Vor fi fonduri foarte mari de care romanii ar putea beneficia dar vor fi cateva conditii foarte clare de indeplinit. Unele ce tin de autoritati, dar marea majoritate ce tin de beneficiarii finali. Fara proiecte din partea beneficiarilor finali va fi foarte dificil sa se cheltuiasca multele miliarde de euro de care Romania ar putea beneficia.” Un al treilea rol al consultantilor, identificat de Leonard Orban, apare in relatia dintre agentul economic si autoritati, „in influentarea autoritatilor de a lua deciziile cele mai potrvite”. „Un lobby legitim la nivelul intregii Uniuni Europene si la nivel international.”

Leonard Orban a atras atentia asupra faptului ca dupa data aderarii vor aparea si firme de consultanta straine, care vor intra in concurenta cu cele autohtone, in beneficiul clientilor din Romania.

Sursa: Euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top