Camera de Comert a Regiunii Unu Nord Est a pierdut procesul cu Ministerul Integrarii Europene

Camera de Comert a Regiunii Unu Nord Est, condusa de catre Magda Tepoi, a pierdut procesul pe care l-a intentat Ministerului Integrarii Europene, proces in care a cerut judecatorilor ca ministerul sa-i plateasca suma de 24 mii Euro. Aceasta suma ar reprezenta o datorie, din punctul de vedere al avocatului Mihail Vlasov, pe care ministerul o are catre Camera de Comert a Regiunii Unu Nord Est inca din vremea in care Magda Tepoi a fost directoarea programului de dezvoltare economica regionala.

Trebuie mentionat ca, pentru modul in care a condus acest program, Magda Tepoi risca sa-si petreaca urmatorii ani in spatele gratiilor, aceasta fiind trimisa in judecata de catre procurori pentru comiterea infractiunii de deturnare de fonduri europene si alte infractiuni economice. in incercarea de a demonstra ca Magda Tepoi nu a creat acel prejudiciu in valoare de 211 mii Euro Ministerului Integrarii Europene, Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, a deschis un nou proces la Tribunalul Iasi, prin care a solicitat judecatorilor sa constate ca de fapt ministerul mai datoreaza bani pentru proiectul administrat de catre Magda Tepoi.

Filiera banilor

Toata aceasta poveste a inceput in noiembrie 2002, atunci cand a fost semnat un contrat de imprumut intre Ministerul de Dezvoltare si Prognoza, actualul Minister al Integrarii Europene, Agentia de Dezvoltare Regionala 1 Nord-Est si Camera de Comert a Regiunii Unu Nord Est Romania. Prima institutie era autoritatea contractanta, a doua institutie mentionata era autoritatea de implementare, iar unitatea reprezentata de Magda Tepoi era beneficiarul banilor oferiti de Comunitatea Europeana. Valoarea totala a proiectului a fost de 334 mii Euro, din care finantarea externa prin intermediul ministerului a fost de 264 mii Euro, iar contributia proprie a Camerei de Comert si Industrie era de 70 mii Euro.

Pentru demararea proiectului, ministerul a oferit un avans de 211 mii Euro catre unitatea condusa de Magda Tepoi. In luna august 2004, serviciile secrete romanesti au sesizat procurorii anticoruptie despre anumite ilegalitati comise de avocatul Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, impreuna cu Magda Tepoi.

In vara anului 2005, procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie, actualul Departament National Anticoruptie, au trimis-o in judecata doar pe Magda Tepoi, neconfirmandu-se banuielile la adresa avocatului iesean. Aceasta suma de 24 mii Euro, care a fost ceruta de avocatul Magdei Tepoi prin somatie de plata, ar reprezenta o parte din diferenta dintre suma care trebuia data pentru proiect, respectiv 264 mii Euro, si suma care a fost data in realitate, respectiv 211 mii Euro. Restul de 29 mii Euro, care ar fi trebuit acordati de minister, reprezinta cheltuieli neeligibile facute de Camera de Comert a Regiunii Unu Nord Est, si nu a mai fost cerut de catre Vlasov in instanta.

Pe de alta parte, reprezentantii ministerului au precizat in mod clar ca s-a ajuns in aceasta situatie, de a nu fi acordate transele de bani pana la capat, pentru ca proiectul finantat de europeni nu a fost administrat asa cum trebuie, fiind deturnata suma care fusese deja trimisa in contul Camerei de Comert a Regiunii Unu Nord Est.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.