Marko a zburat dupa forintii de la Budapesta

UDMR risca sa piarda monopolul asupra fondurilor de la Budapesta, intrucat guvernul Gyurcsany este pe cale sa taie din banii pentru maghiarii de afara.

Marko Bela, are in fata o noua provocare. Trebuie sa contracareze efectele pe care le-ar avea restructurarea guvernului maghiar asupra formatiunii pe care o conduce. Marko alaturi de toata conducerea UDMR s-a deplasat ieri la Budapesta pentru a discuta cu premierul ungar Ferenc Gyurcsany.

Motivul oficial este pregatirea intrunirii din toamna cu toti reprezentantii comunitatilor maghiare din afara Ungariei. Motivul neoficial este insa modul in care se vor face de acum incolo finantarile guvernului maghiar catre aceste comunitati. Invocind “pachetul de austeritate” impus de efectele integrarii, guvernul ungar se afla acum in plina restructurare. Aceasta situatie va afecta direct interesele maghiarilor din afara Ungariei.

Presa maghiara sustine ca efectele acestei restructurari vor duce la desfiintarea Oficiului Maghiarilor din Strainatate si transformarea lui intr-un departament in subordinea Cancelariei primului-ministru, pierzindu-si astfel din valoare.

Fundatia Illyes si Fundatia Apaczay vor fi desfiintate pana la sfirsitul anului 2007. Cele doua fundatii imparteau pana acum fondurile pentru actiunile culturale si de invatamant ale maghiarilor de dincolo de granitele Ungariei. Presa maghiara sustinea ca prin aceasta miscare premierul Gyurcsany ar dori sistarea fondurilor trimise catre maghiarii din strainatate.

Presa din Romania a scris despre monopolul pe care liderii UDMR il au asupra fundatiilor care impart fondurile venite din Ungaria, dar si de la Guvernul roman. Cele mai importante fundatii conduse de cei mai importanti lideri din UDMR sunt Fundatia Communitas, Fundatia Progress sau Fundatia Janovics Jeno.

Presa a acuzat, faptul ca finantarile catre comunitatea maghiara din Romania sunt monopolizate de aceste fundatii si impartite discretionar. In cazul in care guvernul maghiar schimba politica de acordare a fondurilor si va trimite bani doar pe proiecte punctuale ale comunitatii maghiare, UDMR va pierde controlul asupra acestor importante fonduri. Finantarile vor putea fi astfel accesate de oricare membru cu un proiect corespunzator.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.