BNR impune reguli de creditare institutiilor financiare nebancare

Bancile si institutiile financiare nebancare din Romania, care dau imprumuturi populatiei, vor fi obligate sa ia in calculul bonitatii clientilor toate costurile creditarii, inclusiv comisoanele, potrivit unui proiect de modificare legislativa, publicat, pe site-ul bancii centrale.

“Prezentele norme se aplica institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor institutiilor de credit straine, autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei, institutiilor financiare nebancare persoane juridice romane si sucursalelor institutiilor financiare nebancare straine”, se precizeaza in proiectul de modificare a Normei privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.

Reprezentanti ai bancilor se declara multumiti ca IFN sunt obligate sa respecte aceste norme. “Noi am solicitat de mult introducerea IFN si limitarea expunerii acestora la nivelul expunerii bancilor”, a declarat, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Avand posibilitatea de a acorda credite, institutiile financiare nebancare sunt concurenti ai bancilor, sustin bancherii. “Oricum, implementarea Basel II va aduce costuri suplimentare bancilor, caci orice schimbare a reglementarilor inseamna costuri in plus, in timp ce IFN nu erau afectate si isi pastrau, astfel, un avantaj competitiv la creditare fata de banci”, a aratat economistul, Florin Catu.

In privinta introducerii, in noile norme, a costurilor asociate creditului la evaluarea bonitatii si a angajamentelor lunare de plata ale acestora, bancherii sunt retinuti in privinta estimarii efectelor.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.