GEA- Un sfert din firmele industriale pot absorbi banii europeni

Indicele de incredere industrial pentru trimestrul trei al companiilor, estimat de Grupul de Economie Aplicata (GEA), descrie o perceptie pozitiva a conjuncturii economice, dar arata ca doar un sfert din companii sunt pregatite sa absoarba fonduri europene a informat un comunicat GEA.

Grupul de Economie Aplicata (GEA) a redactat chestionarul de conjunctura economica pentru perioada 10-24 iulie si a atribuit pietei romanesti un indice de incredere industrial al companiilor de 6,7, cu 1 punct mai mic fata de trimestrul doi, arata comunicatul GEA.

Cifra de afaceri totala a firmelor care activeaza in industrie a fost, in primele cinci luni ale anului, mai mare cu 4,2%, fata de acelasi interval al anului trecut, iar in luna mai a anului curent, cifra de afaceri a crescut cu 5,7%, fata de luna mai a anului 2005. Industria prelucratoare a crescut mai repede (6,3%) decat celelalte ramuri industriale in luna mai a acestui an.

“Aceasta crestere a fost anticipata in buletinele de conjunctura pe care GEA le face. Una dintre explicatii poate sa rezide in faptul ca multe firme incearca sa produca mai mult inainte de aderare la niste preturi mai mici, pentru a putea vinde la preturi mai mari sau identice dupa 1 ianuarie 2007”, a explicat Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Chestionarul, care a avut loc in perioada 10-24 iulie pe un esantion de 120 firme din industria prelucratoare, arata o crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indice a fost de 2,2, dar si ca pe piata se inregistreaza un “sentiment al pietei” pozitiv, sustine studiul GEA.

Atitudinea optimista din piata este motivata, potrivit comunicatului, de cresterea generala a productiei, de cresterea gradului de acoperire a productiei cu comenzi (in crestere cu 0,7 puncte fata de trimestrul anterior) si de scaderea usoara a stocurilor.

Potrivit chestionarului, doua treimi din firmele respondente sunt de parere ca recentele modificari aduse Codului Fiscal nu vor afecta activitatea firmei pe care o conduc. Cu toate acestea, raportul GEA declara ca soldul conjunctural este negativ (-8,5) si o firma din cinci considera ca modificarile la Codul Fiscal vor obstructiona activitatea companiei.

Concluziile chestionarului sunt ca pana in prezent, trei din patru firme nu au aplicat la fonduri de pre-aderare, cu toate ca rata de succes a firmelor care au aplicat la aceste fonduri este de 87%.

Raportul mai concluzioneaza ca gradul de pregatire pentru accesarea fondurilor este redus (25%), dar ca peste 40% din companiile respondente se afla in diverse faze pregatitoare, ceea ce ar putea duce la cresterea capitatii de absorbtie, arata comunicatul GEA.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.