Primar cercetat pentru deturnare de fonduri europene

Ioan Cozma, primarul orasului Negresti, judetul Vaslui, este cercetat pentru deturnare de fonduri europene.

Politia a cerut Directiei Judetene de Finante sa verifice cum s-au cheltuit sumele prevazute intr-un proiect european, derulat in parteneriat cu Primaria Negresti.

Finantistii vasluieni au descoperit numeroase nereguli in actele unui atelier de productie si comercializare a caramizilor ecologice, a carui finantare externa a fost de 63.000 de euro.

Potrivit concluziilor anchetei, edilul Ioan Cozma a schimbat destinatia banilor primiti, lucru interzis de lege. S-a constatat ca 1.300 de euro au fost transferati de la capitolul “resurse umane” si cheltuiti la capitolul “alte lucrari de amenajare birouri si hala”, unde au fost depasite fondurile alocate initial cu 13.300 de euro.

Conform notei de control, hala de productie amenajata de primarie nu este in proprietatea institutiei. Astfel, proprietarul de drept isi poate revendica oricand cladirea, primarul fiind nevoit sa recupereze sumele cheltuite.

Tot pentru amenajarea birourilor si halei, primaria a cheltuit cu 400 de milioane de lei vechi mai mult decat era prevazut in contract, suma luata din bugetul local fara aprobarea consilierilor.

“Cinci persoane din cadrul asociatiei care se ocupa de fabrica de caramizi ecologice au primit salarii in plus, in suma totala de 92 de milioane de lei vechi. Mai mult decat atat, trei din cele cinci persoane munceau ilegal, fara contracte de munca. Acestea vor trebui sa restituie toate salariile incasate ilegal pe parcursul derularii proiectului”, a declarat Mihaela Straub, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui.

Primarul din Negresti se considera nevinovat si spune ca nu s-a atins de banii proveniti din fonduri europene. El refuza sa vorbeasca insa despre situatia de la fabrica de caramizi ecologice, unitate care in prezent este inchisa. Intre timp, Cozma a parasit PSD si a trecut la PD. In momentul in care l-au primit in randurile lor, democratii vasluieni stiau despre problemele edilului cu legea.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.