Romania va cheltui 20-25% din fondurile UE pentru dezvoltare rurala, in 2007

In tarile care au aderat recent la UE s-au absorbit circa 20-25% din fondurile europene, in primul an dupa integrare si acest lucru se poate intampla si in Romania, sustine directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik.

Gradul scazut de absorbtie ar putea fi determinat si de faptul ca Planul National Strategic va fi aprobat de UE dupa cateva luni de la inceputul anului. “Algoritmul este urmatorul: nu se pot lansa licitatiile pentru proiecte pana cand nu Planul National Strategic nu este aprobat la Bruxelles, iar acest lucru se va intampla cel mai devreme in luna martie”, a spus Klarik.
Prin urmare, a precizat directorul APDRP, mai devreme de luna aprilie nu se pot demara licitatii pentru depunerea proiectelor.

“Din experienta programului SAPARD ne asteptam ca proiectele sa fie depuse in cursul a doua luni, deci undeva in luna iunie, iar pentru selectarea si evaluarea acestora mai sunt necesare doua-trei luni. Concluzia este ca se vor efectua putine plati in 2007”, a declarat Laszlo Klarik.

Pentru dezvoltare rurala, Uniunea Europeana va aloca Romaniei opt miliarde de euro, in perioada 2007-2013.”Daca in primul an dupa aderare fondurile se vor cheltui mai greu nu ninseamna ca Romania nu este in stare sa utilizeze acesti bani.
Performanta inregistrata de SAPARD a aratat ca romanii sunt atrasi de fondurile europene si au invatat sa le acceseze”, a spus directorul general al APDRP.

Sursa: Wall-Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.