BERD renunta la planurile de finantare a proiectului Sahalin

Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (BERD) a renuntat la investitiile prevazute la Sahalin-2, dupa ce compania rusa de stat Gazprom a preluat o participatie de control la compania care administreaza proiectul de gaze naturale.

Institutia internationala este, in continuare, deschisa pentru discutii privind viitoare investitii pentru dezvoltarea celui mai mare proiect de productie de gaze naturale lichefiate la nivel mondial, in cazul in care este abordata de actionari. “In viitor, daca vor sa discutam, noi am fi pregatiti. Ideea centrala este ca proiectul sa se alinieze standardelor noastre”, a subliniat Lemierre, adaugand ca BERD nu este familiarizata cu strategia companiei Sahalin Energy, in structura noua, asupra proiectului.

Suma pe care BERD o avea in vedere pentru investitii la Sahalin-2 se plasa in jurul nivelului de 300 milioane de dolari. Valoarea totala a proiectului este estimata la 20 de miliarde de dolari. Acordarea de finantare BERD pentru Sahalin-2 ar fi reprezentat o garantie a standardelor inalte la care se aliniaza proiectul, ceea ce ar fi atras si alte finantari, in valoare de mai multe miliarde de euro.

Institutia internationala a aratat, ca, pe masura ce dezvoltarea proiectului se apropie de sfarsit, valoarea adaugata potentiala adusa de BERD scade. Gazprom a cumparat participatia majoritara la compania care administreaza proiectul Sahalin-2 de la principalul dezvoltator, Royal Dutch Shell, si partenerii acestuia, companiile japoneze Mitsui si Mitsubishi, actiune care indica tendinta autoritatilor ruse de a-si spori influenta asupra sectorului energetic.

Sahalin-2 este un proiect controversat, despre care militantii pentru siguranta mediului spun ca polueaza raurile si afecteaza padurile de pe insula Sahalin. Problemele s-au intensificat in toamna anului 2006, cand autoritatile ruse de mediu au sporit presiunile asupra operatorului Shell, care a cedat companiei Gazprom controlul asupra proiectului. Investitiile BERD in Rusia se vor plasa, anul acesta, intre 1,8 miliarde de euro si 1,9 miliarde de euro, aproape de nivelul inregistrat in 2006. BERD a fost infiintata in anul 1991, cu obiectivul de a facilita procesul de tranzitie a statelor care au facut parte din fostul bloc comunist catre economii de piata, prin credite si investitii.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.