Etnia moldovenilor tintea la tunuri din fonduri europene

Asociatia Comunitatii Moldovenilor din Romania, aflata zilele trecute in epicentrul unui minicutremur diplomatico-politic provocat de o declaratie a presedintelui Voronin al Republicii Moldova, ar fi fost conceputa pentru a sluji drept paravan in spatele caruia diverse personaje au incercat sa incaseze fonduri UE nerambursabile.

Sensibilitatea europenilor la discriminarea etnica si fondurile care vin anual catre comunitatea romilor, de exemplu, i-au determinat pe cei care se autointituleaza „aparatorii culturii si valorilor spirituale moldovenesti” sa inventeze o minoritate etnica a Romaniei de a carei existenta nimeni nu avea habar – etnia de moldovean.

Actiunea moldoveano-basarabeana trebuia sa se faca cu cea mai mare discretie posibila la Comisia de Cultura a Parlamentului Republicii Moldova. Dupa ce se parafau in Republica Moldova documentele de recunoastere a Asociatiei Comunitatii Moldovenilor din Romania, robinetul de bani putea sa se deschida catre conturile asociatiei.

„Noi nu doream decat sa incurajam basarabenii in Romania. Trebuia sa facem actiuni culturale, sociale si chiar economice in Romania, in care personajele principale sa fie cetateni ai Republicii Moldova. Trebuia sa organizam simpozioane pe teme de istorie si literatura, cu oameni de cultura romani si din Republica Moldova, care sa arate adevarata istorie, nu cea reflectata in cartile din Basarabia. Pe plan social, urma sa dam, atat cat ne permitea bugetul, burse elevilor si studentilor de exceptie din Republica Moldova care studiaza in Romania si care au o situatie financiara precara la ei acasa”, a precizat Lucian Timofticiuc, directorul de imagine al Asociatiei Comunitatii Moldovenilor din Romania.

Cand s-a pus problema fondurilor si a ramurii economice a asociatiei, Timofticiuc a spus pe sleau: „Noi nu urma sa folosim fonduri romanesti ori din Republica Moldova. Totul se baza pe programe europene care ar fi promovat interesele basarabenilor in Uniunea Europeana. Stii de unde a venit ideea etniei moldovenesti? Este foarte simplu. Pentru a accesa mai usor fondurile europene, ai nevoie de o etnie. Si noi le-am dat aceasta etnie. Mai mult, aceasta etnie a fost aprobata prin hotarare judecatoreasca definitiva de Judecatoria Iasi. Nu vad care este vina noastra… a replicat Timofticiuc. Asociatia Comunitatii Moldovenilor din Romania urma sa organizeze targuri si expozitii sub genericul „Fabricat in Moldova”, prin care se promovau marcile din Republica Moldova pe piata romaneasca, dar pe bani europeni.

Numai ca partea moldoveana, simtind ca banii nu veneau decat in conturile romanesti, s-a burzuluit. Fratii de peste Prut au reactionat dur, lucru pe care nu l-au anticipat protagonistii romani. „Ne-au dus in Parlamentul Moldovei in calitate de invitati. La un moment dat, am fost invitati de presedintele de sedinta sa luam cuvantul, fapt care ar fi fost ilegal in Parlamentul Romaniei. Nu ne-am gandit ca poate fi o diversiune, dar am mers totusi la tribuna, unde am explicat intentiile noastre, pur culturale, deputatilor de la Chisinau. Va repet, aveam statutul de invitat si, normal, nu trebuia sa coboram la tribuna. Am fost primiti si de presedintele Voronin, dupa care am mers la bufetul Parlamentului sa luam masa. Acolo am auzit in difuzoare cum unul dintre deputati sustinea ca trebuie sa mergem si la Tiraspol sa tinem astfel de prelegeri despre discriminarea moldovenilor. Am realizat abia atunci ca se incearca o diversiune de proportii, dar nu mai aveam ce face. Afara ne asteptau zeci de televiziuni, camere de luat vederi si reportofoane”, povesteste Lucian Timofticiuc.

Asociatia Comunitatii Moldovenilor din Romania a fost facuta praf, inainte ca primele milioane de euro pentru etnia moldoveana sa-i intre in cont. La inceputul saptamanii viitoare, Tribunalul Iasi va judeca recursul inaintat de Parchet cu privire la constitutionalitatea infiintarii ONG-ului. Aseara foarte tarziu, cei 12 membri fondatori ai Asociatiei Comunitatii Moldovenilor din Romania s-au adunat pentru a discuta viitorul fundatiei si pe cel al celei mai noi etnii din Romania, aceea de moldovean.

La sfarsitul anului 2006, Marian Russo, presedintele acestei asociatii, a depus actele necesare infiintarii Comunitatii Moldovenilor din Romania. „Prin cererea inregistrata sub numarul 299/PJ/2006, Asociatia Comunitatea Moldovenilor din Romania, prin imputernicit Russo Marian, a cerut inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, in vederea dobandirii personalitatii juridice. Cererea a fost taxata legal, iar alaturat cererii au fost depuse: toate actele necesare, pe baza carora s-a axat decizia de instanta. Numai ca motivarea instantei constituie o adevarata gafa a justitiei iesene. Partea cea mai interesanta a sentintei priveste numirea moldovenilor ca etnie in Romania, in conditiile in care nici o lege nu arata existenta unei astfel de etnii. „Se retine ca asociatia are ca scop apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani care au origine etnica moldoveneasca si de a asigura reprezentarea lor pe plan local si central, activul patrimonial al asociatiei fiind de 780 RON, asociatia fiind constituita pe perioada nedeterminata”, precizeaza judecatorul in sentinta data.

Protagonistii Asociatiei Comunitatii Moldovenilor din Romania sunt persoane controversate, unele fiind implicate in scandaluri care au tinut prima pagina vreme indelungata. Cel mai cunoscut personaj este chiar directorul de imagine al asociatiei, Lucian Timofticiuc. In urma cu sapte ani, Timofticiuc, pe atunci director de publicitate la cotidianul „Ziua de Iasi”, a fost acuzat de santaj impotriva omului de afaceri iesean Constantin Soranescu. Dupa cum se arata in sentinta penala nr. 3341/01.07.2005, Constantin Soranescu a fost contactat de Timofticiuc Lucian la un restaurant din Iasi, solicitandu-i omului de afaceri sa incheie un contract de publicitate in cuantum de 18.000 de dolari pentru o perioada de un an. Din datele rechizitoriului reiese ca Soranescu fusese amenintat telefonic de patronul ziarului, Ghiocel Asimionesei, ca va fi declansata o campanie defaimatoare la adresa sa. Pentru a nu da curs articolelor, Soranescu i-a prezentat lui Lucian Timofticiuc un contract de publicitate in favoarea „Delta Asim” SRL Iasi (editorul ziarului „Ziua de Iasi” – n.r.), contract prin care firma lui Soranescu trebuia sa aiba reclama in cotidianul mentionat in valoare de 1.500 de dolari lunar, suma totala a contractului fiind de 18.000 dolari. Soranescu a achitat integral contractul, valoarea „cotizatiei” ridicandu-se la 526 de milioane de lei vechi. Instanta ieseana a hotarat „scoaterea de sub urmarire penala a petentului Timofticiuc Lucian, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj… si sanctionarea petentului cu amenda administrativa de 2 milioane de lei, motivat de faptul ca participatia penala a acestuia a fost sporadica si s-a desfasurat sub ascendenta si influenta artizanilor principali ai santajului”. Claudiu Alexa, membru fondator al Asociatiei Comunitatii Moldovenilor din Romania si unchiul lui Timofticiuc, este consilier PNL de Husi si apare intr-un scandal referitor la lichidarea firmei Dumbrava SA Vaslui si alte artificii financiare.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top