Milioane de euro nefolosite din cauza autoritatilor

Iasul se misca greu in atragerea banilor pentru reabilitarea termica a blocurilor.

Municipalitatea a definitivat auditul termic la 47 de blocuri incluse in programul guvernamental, in timp ce la Cluj Napoca, de exemplu, cifra este aproape dubla.

La Iasi, in total, expertizele au scos la iveala un necesar estimativ de investitii care se ridica la peste 12,5 milioane lei noi (125 miliarde lei vechi). Suma nu va fi insa suportata de populatie decat in proportie de 33%. Diferenta va fi alocata de la bugetul local si cel de stat, in proportii egale. Reabilitarea termica a blocurilor este extrem de importanta, ea putand reduce facturile la incalzire si cu 40%.

Programul guvernamental de reabilitare termica a locuintelor a demarat anul trecut. Pana acum insa s-a elaborat auditul energetic la blocurile incluse in program, urmand ca in acest an sa se realizeze expertizele si proiectele tehnice.

In prezent, la nivelul municipiului au fost incluse in programul de reabilitare termica 47 de blocuri. Toti proprietarii apartamentelor din cele 47 de blocuri vor beneficia de facilitati financiare importante. Astfel, conform legii, ei vor trebui sa achite doar 33% din valoarea totala a lucrarilor, celelalte doua treimi urmand sa fie suportate in mod egal de Consiliul Local si de Guvern.

Anul trecut, municipalitatea a primit peste 1 milion lei de la Guvern pentru a realiza expertize termice la blocurile acceptate in program.

Expertiza termica a luat in calcul intreaga cladire din program. Astfel, au fost analizate mai multe tipuri de lucrari cum ar fi izolarea termica a peretilor exteriori, izolarea termica a peretilor exteriori pe conturul golurilor de tamplarie, izolarea planseului subsol, a peretilor de pe casa scarii, a planseului superior. Totodata, s-au luat in calcul si instalatiile termice din interiorul blocului si tamplaria de la geamuri.

Un exemplu concret pentru rezultatele expertizei termice este blocul L3, de pe strada Ion Creanga 59. Expertii au prezentat doua variante pentru izolarea termica a peretilor exteriori. Prima solutie este aplicarea unui strat de 10 cm de polistiren expandat ignifugat pe suprafata de 2.202,08 mp de pereti exteriori. Pretul estimat al lucrarii este de 316.486 lei. A doua varianta pentru peretii exteriori este aplicarea unui strat de polistiren expandat de 5 cm si instalarea unor panouri pe deasupra. Pentru aceeasi suprafata, costurile estimate sunt duble, 677.233. In cazul blocului L3, suma totala pentru reabilitarea termica ajunge in varianta ieftina la 757.680 lei, iar in varianta mai scumpa la 1.143.014. Sumele cuprind toate lucrarile necesare pentru o reabilitare termica. Expertii au concluzionat ca blocul L3 nu are nevoie si de interventii la retelele de distributie a agentului termic.

In cazul in care iesenii din blocul L3 vor alege varianta mai ieftina, intreaga investitie va fi recuperata in 8,76 ani. A doua varianta de reabilitare termica presupune recuperarea intregii sume investite in 13,21 ani. Duratele de recuperare a banilor variaza de la bloc la bloc, in functie de economia de energie facuta si de necesarul de lucrari.

Primul pas pe care trebuie sa il faca o asociatie care vrea sa intre in programul de reabilitare termica este convocarea unei Adunari Generale. Aici va trebui sa se hotarasca reabilitarea termica a blocului. Apoi, asociatia trebuie sa semneze o conventie prin care isi asuma plata a 33% din lucrarile necesare.

„Dosarul trebuie adus apoi la Primarie. Noi il vom verifica si vom tine permanent legatura cu asociatia. Trebuie retinut ca nu orice bloc pentru care se depune dosar la Primarie este automat inclus in program. Noi trimitem dosarele la Guvern, unde o comisie va decide daca blocul este sau nu inclus. Trebuie retinut ca, in aceasta prima etapa, pentru asociatie nu exista nici o obligatie”, a declarat Chirica. El a mai spus ca Primaria a trimis pana in prezent mai multe documentatii la Bucuresti, dar doar 47 au fost acceptate in program.

Municipalitatea are pregatita o a doua lista cu 38 de blocuri care vor fi trimise pentru a intra in programul de pe 2007. Comisia de la Bucuresti ia in calcul mai multe criterii la introducerea blocurilor in programul de reabilitare termica. Astfel, in program sunt incluse doar blocurile construite intre anii 1950 – 1985, care au o suprafata exterioara cat mai mare. Un alt lucru luat in calcul este numarul de apartamente si cel de beneficiari.

La Cluj au fost acceptate in programul de reabilitare termica mult mai multe blocuri decit la Iasi. Astfel, anul trecut au fost incluse in program 87 de blocuri, fata de doar 47 la Iasi. Si suma primita pentru expertiza termica a fost dubla, 2,2 milioane lei, fata de peste 1 milion lei, cat a primit Primaria Iasi. La nivelul Clujului ar exista in jur de 1.700 de blocuri care ar putea beneficia de programul guvernamental de reabilitare termica.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top