Nichita isi plateste sfatuitorii cu 200.000 de euro pe luna

In acest an, Primaria va cheltui o suma imensa – 8 milioane de lei noi – pentru consultanta la proiectele demarate. Aceasta inseamna peste 2,4 milioane de euro. Adica, impartind la 12 luni, circa 200.000 euro pe luna platiti de Primarie „sfatuitorilor”. In unele cazuri, contractarea unui consultant este impusa de finantator. In alte cazuri insa, primarul a considerat ca la Primarie nu sunt specialisti.

Cei mai multi consultanti sunt din afara tarii. Ei incaseaza si pana la 5% din valoarea finala a investitiei edilitare pe care o supervizeaza.

Proiectele mari de investitii ale Primariei trec prin mainile consultantilor. Firme din Romania sau din strainatate ofera servicii greu de cuantificat pentru sume de ordinul milioanelor de euro. In prezent, municipalitatea ieseana are in derulare sau aproape de semnare trei contracte de consultanta. Valoarea totala a acestora depaseste 8 milioane lei, adica peste 80 miliarde lei vechi.

Contractul cel mai mare ar urma sa fie semnat de Primarie cu firma Eptisa Romania, desemnata castigatoare la licitatia pentru realizarea depozitului ecologic. Pretul oferit de aceasta societate pentru asistenta tehnica este de aproximativ 4,3 milioane lei, fara TVA. Alte doua firme de consultanta lucreaza cu RATP si CET pe contractele finantate din imprumuturi BERD. Pentru consultanta tehnica oferita la reabilitarea sinelor de tramvai se va plati aproape 1,9 milioane lei, fara TVA, iar CET are un consultant de aproape 2 milioane lei.

Sefii Primariei sustin ca municipalitatea are nevoie de asistenta tehnica pentru ca le lipsesc specialistii.

In prezent, municipalitatea lucreaza cu firme de consultanta din Franta, Elvetia si Romania. „Acum avem contracte semnate pentru asistenta tehnica la contractele pe imprumuturi BERD de la RATP si de la CET. La depozitul ecologic a fost organizata o licitatie, s-a desemnat un castigator, dar licitatia a fost contestata si nu am semnat inca un contract”, a spus Chirica.

Castigatoarea licitatiei de consultanta pentru depozitul ecologic a fost declarata firma Eptisa Romania, o filiala a unei firme din Spania. Oferta acesteia a fost de 4,3 milioane lei, adica peste 1,3 milioane euro. Practic, consultanta tehnica va costa 4,5% din valoarea totala a proiectului estimat la 29 milioane euro. Angajatii firmei Eptisa vor supraveghea lucrarile de la depozitul ecologic pe toata perioada lucrarilor, contractul fiind incheiat pe o perioada de 4 ani. Ei vor prelua de la municipalitate majoritatea sarcinilor ce tin de implementarea proiectului.

Lucrarile de reabilitare a sinelor de tramvai vor fi monitorizate de firma Systra din Franta si de SC Metrou Bucuresti. Aceste doua firme au semnat un contract de 564.000 euro, pentru consultanta oferita la modernizarea sinelor de tramvai din municipiu. Investitiile vor fi realizate printr-un credit luat de la BERD, de 15 milioane euro. In acest caz, consultanta tehnica ajunge la peste 3,7% din valoarea totala a contractului.

Un alt contract care se deruleaza cu finantare de la BERD a adus un contract de 600.000 euro unei firme de consultanta. CET a imprumutat de la banca europeana 20 milioane euro pentru reabilitarea sistemului centralizat de furnizare a agentului termic. Contractul este completat de 7 milioane euro, bani nerambursabili acordati de guvernul Elvetiei si aproximativ 4 milioane euro, cofinantarea CET. La acest proiect de investitii, firma Poyry Energy din Elvetia primeste aproape 2% din valoarea intregului contract pentru asistenta tehnica pe perioada de derulare a investitiilor.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top