Despagubirile din agricultura vor ajunge la “baietii destepti”

Despagubirile din agricultura vor ajunge la firmele cu interese protejate de autoritatile locale.

Despagubirile pentru culturile afectate de seceta nu vor ajunge la taranii cu unu-doua hectare, ci la firme cu interese protejate de autoritatile locale, a declarat, miercuri, directorul general demisionar al Administratiei Nationale Imbunatatiri Funciare (ANIF), Ioan Nastea.

“Nu o sa ia despagubirile taranii cu unu-doua hectare, ci baietii destepti, firme cu interese, prefecti, primari, implicati in tot felul de afaceri si firme. Ei vor lua adalmasul”, a spus Nastea.

Nastea a afirmat ca din totalul cererilor pentru despagubiri, 75-80% se refera la terenuri pe care exista amenajari de irigatii, insa nu au fost incheiate contracte pentru aceste servicii. Nastea a dat exemplul unei firme din Calarasi, care a obtinut despagubiri de 30 miliarde lei vechi pentru inundatii, in conditiile in care nu cultiva nici macar un hectar.

Directorul general al ANIF a facut referire si la o solicitare a Ministerului Agriculturii pentru ca administratia sa elibereze adeverinte, prin care sa certifice daca suprafetele pentru care s-au cerut despagubiri sunt irigate.
“Noi am eliberat adeverinte prin care am spus fie ca suprafata este amenajata, dar fermierul nu a facut contract cu noi, fie ca a avut contract, dar noi nu am putut sa ii asiguram apa – ceea ce nu s-a intamplat – fie ca suprafata nu era amenajata. Ministerul a revenit cu o solicitare pe 11 iulie, prin care ne cere sa eliberam adeverinte in care sa spunem daca suprafetele sunt sau nu irigate”, a mai spus Nastea.

El a sugerat ca aceasta solicitarea ministerului contine o ambiguitate de termeni, menita tocmai sa acopere situatiile in care au fost acordate despagubiri acordate pe nedrept unor proprietari de terenuri.

Ministerul Agriculturii a anuntat ca va acorda despagubiri numai pentru fermierii care au afectati de seceta, chiar daca au irigat, si pentru fermierii care nu au avut posibilitatea sa irige, intrucat nu existau amenajari.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.