Pot fi decontate si cheltuielile realizate inainte de aprobarea proiectelor

Cheltuielile realizate in cadrul proiectelor aprobate pentru finantare, realizate incepand cu 1 ianuarie 2007, vor fi decontate.

Solicitantii de fonduri structurale carora li se vor aproba proiectele pentru finantare pot deconta unele cheltuieli realizate incepand cu 1 ianuarie 2007. Precizarea a fost facuta de comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner. Aceasta a mentionat ca Romania va primi in acest an plati de 450 de milioane de euro, in avans.

Eligibilitatea cheltuieilor a inceput cu data de 1 ianuarie, cu ocazia lansarii Programului Operational Regional, la Sibiu.
Adica solicitantii care vor avea proiecte aprobate pentru finantare si vor putea demonstra ca au efectuat cheltuieli necesare in cadrul proiectului incepand cu 1 ianuarie 2007, vor primi banii de la UE pentru acestea.

Rata de absorbtie pentru anul 2007 nu poate fi zero deoarece Comisia Europeana va trimite Romaniei in perioada urmatoare circa 450 milioane de euro, suma inregistrata ca “plati” in cadrul proiectelor cu fonduri structurale.

Practic, se consuma banii respectivi fara a se demara efectiv proiectele. Aceste plati anticipate vor exista si in urmatorii doi ani.
Pe de alta parte, rambursarile cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor nu pot avea loc decat dupa raportul Curtii de Conturi.

Sursa: HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.