Expertii Comisiei Europene iau la puricat APIA

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) revine in centrul atentiei, odata cu venirea in tara a unei noi echipe de experti europeni.

Oficialii de la Bruxelles vor verifica daca angajatii agentiei si-au facut treaba asa cum ar fi trebuit si daca au indeplinit recomandarile facute in aceasta vara. In vreme ce restul lumii, inclusiv ministrul agriculturii spune ca de rezultatele acestui audit depinde intrarea in tara a 440 de milioane de euro, directorul APIA pare foarte relaxat. Din punctul lui de vedere, rezultatele nu sunt decisive. Totusi, daca nu trecem cu bine de verificari, vom pierde bani grei din fondurile pentru agricultura.

Expertii Comisiei Europene (CE) au inceput auditul pentru sistemul de plati directe. Chiar daca si seful sau spune ca putem pierde sume importante daca rezultatele acestor verificari nu vor fi favorabile, directorul general al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), Doru Nechiti, considera ca auditul nu este decisiv.

Pentru anul acesta, UE a alocat Romaniei 440 milioane de euro pentru plati directe, 1,5 milioane de fermieri, care sunt inregistrati in Registrul Fermelor, urmand a beneficia de aceste fonduri pentru o suprafata de circa noua milioane de hectare.

Platile aferente solicitarilor se vor efectua in decembrie 2007, data pana la care APIA, agentia care gestioneaza fondurile alocate platilor directe, trebuie sa verifice daca datele declarate de agricultori sunt conforme cu realitatea. Reprezentantii CE vor efectua controale „pe teren” in judetele Mures si Cluj, 6% din fermierii care au depus cereri pentru obtinerea de plati directe la hectar urmand a fi controlat.

Expertii europeni vor verifica daca APIA si-a facut bine treaba si daca Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) functioneaza corespunzator. Ministrul Remes avertiza ca decizia privind reducerea cu 25% a fondurilor alocate platilor directe se va lua in in urma acestei expertize, insa Doru Nechiti considera ca auditul nu este decisiv. La ultima vizita, expertii europeni au constatat destule probleme, de la lipsa personalului si a spatiului necesare desfasurarii activitatii in bune conditii, la realizarea unei baze de date suplimentare.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top