Reabilitarea unor cladiri din centrul istoric al Brailei s-ar putea amana

Reabilitarea unor cladiri din centrul istoric al Brailei, investitie care a primit finantare Phare, s-ar putea amana pentru o perioada nedeterminata, deoarece au aparut neintelegeri intre firma care a castigat licitatia, proiectant si beneficiar.

Primarul municipiului Braila, Constantin Cibu, a recunoscut ca au aparut probleme in ceea ce priveste reabilitarea a patru cladiri importante din centrul istoric, care apartin Consiliului Judetean (CJ), si ca exista posibilitatea ca licitatia sa fie reluata in aceste cazuri, deoarece firma portugheza, care a castigat licitatia, nu doreste sa mai execute lucrarile.

Legat de strazile cuprinse in proiect, care reprezinta si cea mai mare parte a lucrarilor si unde licitatia a fost castigata de o firma spaniola, primarul a spus ca aici nu sunt probleme si ca va avea, cat ce curand, o intalnire cu reprezentantii acestei societati pentru a stabili detaliile finale.
Suma pentru reabilitarea centrului istoric al Brailei, zona inclusa din 2004 in “Lista monumentelor istorice”, este de 23 milioane de euro, iar consiliile judetean si local finanteaza acest proiect cu 38%, restul banilor provenind din fonduri europene.

Prin aceasta interventie, se urmareste punerea in valoare a pietelor si strazilor, prin revenirea la profilul si imbracamintea lor traditionala, la mobilarea adecvata din punct de vedere urbanistic, la modernizarea retelei edilitare din zona, la valorificarea spatiilor verzi, la dotarea spatiilor publice cu corpuri de iluminat, precum si reabilitarea cladirilor cu valoare arhitecturala deosebita.

Printre principalele activitati vizate de proiect se numara si reabilitarea unor cladiri de patrimoniu, cum ar fi Muzeul Brailei, Centrul Cultural “Nicapetre”, Sectia de etnografie si Casa memoriala “Panait Istrati”.

In ceea ce priveste reabilitarea si echiparea zonei de agrement Faleza Dunarii, aici va fi amplasat un debarcader mobil pentru ambarcatiuni usoare si un debarcader pentru nave de croaziera.
In acelasi timp, vor fi reabilitate retelele edilitare din zona centrului istoric, retelele de alimentare cu apa, cele de canalizare si cea de iluminat public stradal. In afara de beneficiile economice ale proiectului, atat CJ cat si CLM subliniaza faptul ca, in timpul realizarii acestei investitii, vor fi create 495 de locuri de munca, iar dupa finalizarea proiectului vor ramane 145 de locuri de munca permanente.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.