Iasi: Cum va cheltui primaria 250 mil euro

In acest an electoral, bugetul general ajunge la 900 milioane de lei. Este format din bugetul local (474 milioane), credite externe (177 milioane), fonduri nerambursabile (136 milioane) si venituri proprii ale institutiilor subordonate. Intregul Iasi va fi transformat in santier. Daca bugetul propus de primarul Gheorghe Nichita va fi aprobat de plenul Consiliului Local, se vor face asfaltari de 45 milioane lei.

Primarul Gheorghe Nichita pregateste cel mai mare santier pe care l-au vazut iesenii vreodata. Bugetul pentru anul in care se decide soarta actualului edil este unul record pentru Iasi. Municipalitatea va avea la dispozitie un buget general de aproximativ 900 milioane de lei, aproape dublu fata de estimarile de la inceputul anului 2007.

Din aceasta suma, peste 230 milioane de lei sunt reprezentate de fondurile destinate investitiilor. S-au pregatit lucrari pentru toate cartierele municipiului, spatii de joaca, reabilitari de monumente, asfaltari de strazi, construirea de noi fintini arteziene sau refacerea liniilor de tramvai.

Bugetul pentru 2008 va fi supus dezbaterii publice pentru o perioada de 15 zile, dupa care, in luna februarie, urmeaza sa fie discutat in cadrul Consiliului Local.

Bugetul general al municipiului este format din mai multe parti. Astfel, la bugetul local, format din fonduri alocate de la Guvern, taxe si impozite locale se adauga imprumuturile facute de municipalitate. Tot in cadrul bugetului general se aduna si veniturile proprii ale institutiilor subordonate municipalitatii, cum ar fi Politia Comunitara sau DSPM.

La capitolul cheltuieli, 9% din bugetul local, adica aproape 43 milioane de lei, a fost alocat pentru drepturile salariale ale angajatilor, plata utilitatilor pentru cladirile Primariei, achizitii de mobila, reparatii, deplasari. La inceputul lui 2007, acest capitol avea 8,11% din bugetul estimat.

Ca si anul trecut, fondul de rezerva aflat la dispozitia primarului are o valoare de 10 milioane lei. Pentru 2008, municipalitatea va avea de achitat in jur de 13,6 milioane de lei in contul imprumuturilor luate de la Dexia si BERD. De la prima banca s-au imprumutat 200 milioane de lei, iar de la BERD in jur de 50 milioane de lei destinati investitiilor in sina de tramvai. Bani mai multi va primi in 2008 si Politia Comunitara.

Pentru capitolul de ordine publica a fost propusa o suma de 12,6 milioane de lei. Aici intra si serviciul de protectie civila din cadrul Primariei. Cel mai consistent capitol din bugetul local il reprezinta invatamantul. Practic, 39% din totalul bugetului este alocat acestui sector. La inceputul anului trecut, la invatamant s-a alocat 42% din bugetul estimat.

Spitalele aflate in administrarea Primariei au alocat doar un procent de 0,6 din bugetul total, fata de 1% la inceputul lui 2007. In toamna anului trecut, Spitalul Parhon a trecut din administrarea Primariei la Ministerul Sanatatii. Acum municipalitatea mai are in administrare doar Spitalul Sf. Spiridon si Spitalul de Recuperare.

O crestere spectaculoasa se va inregistra la capitolul cultura, recreere si religie. Aici intra fonduri pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verzi, a parcurilor, dar si finantarea sportului. Astfel, Primaria propune pentru 2008 o suma de aproape 40 milioane de lei, reprezentand 8,42% din total buget. La acelasi capitol, la inceputul anului trecut se alocasera doar 5,74% din total buget estimat pentru 2007.

Astfel, in 2008 municipalitatea propune un buget de 6,5 milioane lei pentru Fundatia Sportului Iesean, de unde este finantat si clubul de fotbal. Tot in acest capitol au fost incluse si fonduri de 7 milioane lei, pentru organizarea manifestarilor dedicate celor 600 de ani de la prima atestare documentara a municipiului.

La capitolul de asistenta sociala au fost propuse 34 milioane de lei, adica 7,15% din totalul bugetului estimat pe 2008. Alte 38,8 milioane lei vor fi cheltuite pentru intretinerea si amenajarea de noi spatii de joaca, realizarea de mobilier urban, plata energiei electrice pentru iluminatul public, semnalizare stradala.

Municipalitatea a prins in buget si 8,5 milioane de lei pentru salubrizare, deszapezire, hingherit.
In 2008 municipalitatea intentioneaza sa isi faca simtita prezenta in toate zonele orasului. Multe din investitiile propuse pentru 2008 s-au regasit insa si pe lista de anul trecut. Ele nu au fost insa realizate. In aceasta situatie este proiectul de refacere a fostei case de pensii din spatele Primariei, montarea de lifturi la cateva blocuri sau reparatia capitala a Podului de Piatra.

Una dintre cele mai mari investitii pregatite de la bugetul local vizeaza extinderea Strandului din zona Cicoarei. Pentru acest proiect au fost pregatite 3 milioane de lei. Primaria va aloca alte 1,5 milioane de lei pentru modernizarea spatiilor de joaca pentru copii. Nici stadionul Emil Alexandrescu nu a fost uitat, in 2008 intentionandu-se alocarea a 600.000 lei pentru dotarea pistei de atletism cu echipamente sportive. Municipalitatea a pregatit si 150.000 lei pentru un proiect de modernizare a stadionului Tineretului din Tatarasi. Anul acesta ar urma sa fie continuata si reabilitarea Pietei Unirii.

Municipalitatea intentioneaza sa refaca pasajul pietonal, dar si portiunea dintre Piata Unirii si bulevardul Independentei. O suma totala de 2 milioane de lei a fost pregatita pentru dezvoltarea cartierului Ticau. Municipalitatea intentioneaza sa modernizeze toata infrastructura din acest cartier, pornind de la retelele de canalizare si pana la trotuare. Investitia va fi demarata in acest an, urmand a fi terminata in 2009.

Anul acesta ar urma sa fie realizate si proiectele tehnice pentru doua noi fantani arteziene, una in Alexandru cel Bun si alta in Nicolina. In buget au fost prinse sume pentru proiectarea acestor lucrari. Si pasarela Tatarasi urmeaza sa fie scoasa de la naftalina. Municipalitatea vrea sa aloce 300.000 de lei pentru refacerea proiectului care ar urma sa lege bulevardul Anastasie Panu de strada Pictorului.

Tot o suma de 300.000 de lei este prevazuta pentru construirea de mansarde la blocurile intrate in programul de reabilitare termica. Sefii Primariei propun achitarea sumei ce revine proprietarilor in schimbul cedarii drepturilor asupra acoperisului. In 2008 se intentioneaza proiectarea si construirea a 50 de apartamente de acest fel. Cele mai mari sume la capitolul investitii vor fi alocate din imprumutul Dexia.

In 2008 ar urma sa se organizeze o licitatie pentru modenizarea de strazi, lucrarile fiind estimate la 45 milioane de lei. Finalizarea pasajului de la Hala Centrala, achizitia de locuinte, dar si constructia apartamentelor sociale din Gradinari sint alte investitii prinse in creditul Dexia. In 2008 ar urma sa demareze si lucrarile de la sinele de tramvai, din creditul BERD. Municipalitatea a alocat 22 milioane de lei pentru anul in curs, restul lucrarilor pina la 50 milioane de lei urmind a fi efectuate in 2009.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.