Legea creditului agricol, neatractiva pentru banci

Legea creditelor agricole nu se poate aplica in prezent in Romania pentru ca nu ofera confort bancilor comerciale, a declarat, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, intr-un seminar privind finantarea rurala in Romania. Functionarea acestei legi este complicata in conditiile in care fermierul ia un credit, insamanteaza, culege, vinde productia si abia cu toate aceste documente primeste de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura o subventie de 10% din creditul pe care l-a rambursat.

Radu Gratian Ghetea considera ca bancile ar avea un mai mare apetit pentru creditarea agriculturii daca subventia ar fi data la inceputul campaniei agricole sub forma platii primei de asigurare, care ulterior o poate da bancilor ca si garantie.

De asemenea, presedintele ARB a spus ca bancile asteapta de ceva timp utilizarea certificatelor de depozit ca forme de garantii pentru agricultori. Desi avem o lege din anii 30 referitoare la folosirea certificatelor de depozit ca si garantii nu s-au gasit inca modalitatile de aplicare. Acesta considera ca nici in 2008 nu va functiona acesta lege.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.