APIA a finalizat controlul pentru cererile aferente platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, sector zootehnic, plati nationale directe complementare

Astfel, pentru specia bovine, a fost efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse. In urma verificarilor, din cele 238.000 de cereri depuse, pentru un efectiv de circa 1.400.000 de animale, au fost aprobate pentru plata un numar de 226.880 de cereri pentru un efectiv de 1.305.000 capete bovine.

Pentru specia ovine-caprine, s-a efectuat atat un control administrativ cat si un control si supracontrolul la fata locului. Daca pentru controlul administrativ au fost verificate toate cele 39.190 cereri depuse, in cadrul controlului in teren, au fost verificate 15.633 de cereri, ceea ce reprezinta 40% din totalul solicitarilor.

Astfel, au fost verificate 2,5 milioane de capete, din care au fost declarate eligibile 1.960.000 capete, dupa verificarea existentei acestora in baza nationala de date.

Trebuie mentionat faptul ca pentru specia ovine–caprine, procentul de animale declarate neeligible a fost dublu fata de specia bovine. Din 6,5 milioane capete ovine–caprine solicitate la plata, au fost declarate eligibile doar 5,5 milioane capete, fiind respinse 995.000 capete (15,3%), in timp ce, pentru specia bovina a fost respins un procent de 7,7%.

Principalele nereguli constatate au fost completarea eronata a cererilor de sprijin, respectiv trecerea incorecta a codului de exploatatie sau a numarului de identificare a animalelor si neconcordanta dintre datele din baza nationala de date (Registrul National al Exploatatiilor) si animalele existente la fata locului.

Potrivit regulamentelor europene, trebuie efectuat un control administrativ pentru toate cererile depuse, atat pentru specia bovine, cat si pentru specia ovine-caprine. in plus, pentru ovine-caprine, este obligatoriu un control si un supracontrol, la fata locului. In cazul Romaniei, controlul pe teren trebuie efectuat in proportie de 100% din efectivul solicitat la plata, pe durata aplicarii schemei de plata.

Mentionam ca in acest an s-a efectuat controlul pe teren pentru un esantion de 40%, fata de un esantion de 10% verificat in 2007, urmand ca in 2009 sa fie controlat un esantion de 50%.

Anual, din esationul extras pentru controlul la fata locului, se efectueaza si un supracontrol in procent de 10% din esantionul supus controlului.

In acest an, tinand cont de cresterea numarului de cereri si a numarului de animale pentru care s-a solicitat prima pe cap de animal fata de anul precedent, APIA a incheiat un acord de delegare cu Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ), potrivit caruia personalul acestei agentii sa efectueze controlul la fata locului pentru specia ovine-caprine. Supracontrolul a fost efectuat de catre inspectorii APIA.

Sursa: Redactia Finatare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top