The Economist: romanii par ca au uitat ca “Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista”

“Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista” este un vechi proverb romanesc ce sugereaza ca orice lucru obtinut de cineva in viata trebuie sa vina cu un efort, scrie publicatia economica The Economist in editia sa online.

Majoritatea romanilor par sa fi uitat acest proverb in timpul regimului comunist, care le oferea cetatenilor o locuinta si un loc de munca indiferent de eforturile lor. Acum le este greu sa acceseze fondurile de la Uniunea Europeana, lucru care implica depunerea unui efort.

Romania, inca a doua cea mai saraca tara din UE, continua sa esueze in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, fiind statul cu cea mai redusa rata de absorbtie din UE (7,4 procente).
Romanii au insa nevoie urgenta de aceste fonduri pentru ca, la cinci ani de la aderarea la UE, inca mai sunt sate fara electricitate sau apa curenta, iar infrastructura este departe de standardele europene, cu numai 300 de kilometri de autostrazi si cu zeci de drumuri stricate, construite in timpul regimului Ceausescu.

Rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene a devenit o problema obsesiva pentru Guvernul de la Bucuresti, care a afirmat in mod repetat ca banii de la UE reprezinta principala prioritate a tarii anul acesta.
Dar potrivit analistilor, principalele motive pentru esecul Romaniei de a absorbi fonduri UE sunt coruptia, lipsa de motivare si informare, capacitatea administrativa neadecvata si lacunele majore in intelegerea modului de functionare a institutiilor europene, noteaza The Economist.

Sursa: Euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.