Vesti proaste din partea Guvernului pentru solicitantii de MINIMIS ai HG 274/2013

euro.jpg

minimis-intalnireIn data de 25 august a avut loc intalnirea solicitantilor Schemei de mininis – HG nr.274/2013 cu reprezentantii Ministerului Energiei si IMM-urilor. Din partea ministerului au fost prezenti dl. Adrian Panait, Dna Secretar de Stat Anca Laura Ionescu, Dl. Ministru Andrei Gerea si Dna Eliza Zavoianu.

Concluziile intalnirii sunt urmatoarele:

1. lipsa unei analize din partea Guvernului in ceea ce priveste: numarul efectiv de beneficiari care au mai ramas eligibili, numarul de beneficiari care au demarat investitiile si valoarea sumei de bani de care este nevoie pentru plata dosarelor de rambursare pentru anul 2015.

2. beneficiarii care nu au inceput investitia in termen de 4 luni de la semnarea acordului de finantare au pierdut finantarea. Nu au venit insa cu un raspuns clar privind situatiile in care beneficiarii au fost notificati prin adrese scrise sa nu inceapa investitia decat dupa semnarea actului aditional si ridicarea clauzei suspensive.

3. nu a fost acceptata propunerea de prelungire a datelor de depunere a dosarelor de rambursare si de plata. Reprezentantii MEIMMMA au precizat ca nu este posibil pentru ca ar trebui modificata legea iar acest lucru este imposibil.

In plus, Dl ministru Gerea a transmis ca Ministerul de Finante a refuzat sa aloce banii din motiv ca, pe anul 2015, NU MAI EXISTA O BAZA LEGALA in virtutea careia sa se returneze sumele prevazute prin planurile de investitii. Cu alte cuvinte, trebuiau semnate doar atatea acorduri de finantare cat buget aveau. In plus, nu se stie daca la rectificarea din octombrie 2015 se va rezolva aceasta situatie.

minimis-intalnire2In concluzie, sumele prevazute in bugetele anuale, respectiv 100 milioane pe 2014 si 70 milioane pe 2015, sunt toti banii pe care au avut vreodata de gand sa ii dea, nici pe departe 500 de milioane, cum au prevazut in lege.

Domnul Flaviu Manea, consultant la firma iConsult, ne-a oferit o declaratie cu privire la ce se intampla, de fapt, cu aceasta schema de minimis:

Programul care a avut de toate, numai finantare nu. Acest program, de ajutoare de minimis de origine guvernamentala este considerat de multi beneficiari si consultanti cel mai rau gestionat program de finantare lansat vreodata in Romania. Am sa incerc o succinta prezentare cronologica a acestui film absurd, dar cu urmari grave in ceea ce priveste increderea mediului de afaceri in capacitatea, profesionalismul si buna-vointa a institutiilor legislative si executive ale tarii:

1. Program lansat de Ministerul de Finante, in anul 2013, cu amanarea succesiva, pe mai multe luni, a termenelor de depunere.
2. Se opteaza pentru varianta online de depunere, dar infrastructura IT nu face fata (performantele serverului guvernului sunt mai slabe decat ale unui site ordinar de pariuri), depunere aproape imposibila, scandal si acuze, totul se finalizeaza cu “casarea” intregului apel si aruncarea la cos a costurilor si eforturilor depuse de beneficiari si consultanti.
3. Programul trece la MECMA, se modifica radical criteriile de eligibilitate ale solicitantilor, valoarea ajutorului, toata structura mecanismului de depunere. Proiectele se refac de la 0.
4. Se primeste un numar de solicitari peste bugetul alocat, se fac reordonari pe anii ulteriori, se solicita depunerea unora dintre proiecte in termenul aproape imposibil de 10 zile.  
5. Se revine asupra deciziei de depunere, doar pentru proiecte cu punctaj suficient incadrarii in bugetul programului, pe anii stabiliti.
6. Solicitantii cu ajutor solicitat pe anul 2014 pornesc implementarea, si cu ani ulteriori semneaza acord de finantare cu clauza suspensiva, care se poate citi si interpreta in functie de intonatie si tonul vocii.
7. Majoritatea OTIMMC transmit celor cu buget pe 2015, verbal si in scris, sa nu se desfasoare nicio activitate, sub riscul incalcarii clauzei suspensive, care ar avea ca rezultat ne-eligibilitatea activitatilor si a costurilor aferente.
8. Desi se comunica ca sunt constituite creditele de angajament, alocarea bugetara nu apare nici in legea bugetului pe 2015, nici la prima rectificare, guvernul nu considera necesar sa isi onoreze angajamentele oficiale.
9. Ministrul de finante declara in luna august 2015, dupa alte cateva opinii ca lucrurile se vor rezolva la o ulterioara rectificare bugetara, ca lui i se pare ca doar cei care au demarat investitiile ar putea fi eligibili pentru implementare, incalcand deci clauza suspensiva a acordului, oricum insa, nu sunt facute nici reordonarile listelor, nici nu sunt bani in buget, de altfel nici timp nu mai este.
10. Beneficiarii raman cu proiecte neimplementate, sau in cateva cazuti cu cheltuieli care nu li se pot rambursa, consultantii raman cu proiecte facute si refacute de multiple ori neplatita, ministii isi dau cu parerea, baza legala nu exista, si-asa au mai trecut cativa ani din viata noastra.

Fara a duce discutia in zona politica, “call”-urile anterioare pe ajutoare de minimis guvernamentale au functionat aproape fara cusur ducand la cresterea competitivitatii, a gradului de tehnologizare, la crearea de locuri de munca. Aspecte fundamentale pentru baza oricarei economii – IMM-urile, dar considerate in acest moment ne-esentiale de catre legislativul si executivul romanesc, care face eforturi de neinteles in finantarea cu prioritate a altor domenii si ramuri economice.”

Finantare.ro se alatura initiativei prin care se solicita alocarea fondurilor promise anul trecut de catre autoritati, beneficiarilor Schemei de minimis.

Sursa: Grupul de solicitanti minimis HG 274

3 thoughts on “Vesti proaste din partea Guvernului pentru solicitantii de MINIMIS ai HG 274/2013”

 1. Balici Mihai spune:

  Balici Mihai
  To [email protected] Vocea Rusiei Sindicatul Militarilor DRP [email protected] Today at 7:57 PM
  Petitie: “Recuperarea pagubelor produse de guvern prin programul minimis din HG 274/2013”

  Recuperarea pagubelor produse de guvern prin programul minimis din HG 274/2013

  26/08/2015

  Categorie: Afaceri, economie, industrie.
  Societatile comerciala (IMM)care au depus dosare la programul de Minimis in anul 2014 (conf HG 274/2013) si sunt pe lista aprobata ,urmand a implementa si primi rambursarea in anul 2015 sa cerem printr-un cabinet de avocatura intocmirea unui dosar penal pentru cei care au intocmit acest HG 274/2013 si care nu au respectat articolele din acest HG , de a prevdea fonduri de cca 250 de milioane de lei pentru anul 2015 din incompetenta si lipsa de interes pentru IMM
  IMM care au depus dosare la acest program , au facut eforturi mari financiare pentru intocmirea dosarului , au facut un plan de afaceri bazat pe achizitiile din proiect ,au prevazut angajarea unui numar minim de salariati si toate acestea s-au spulberat prin faptul ca dupa ce a fost schimbat fostul ministru JIANU din functie ,noul ministru s-a facut ca nu stie ,ba din contra s-a opus implementaruii programului prevazut prin HG
  IMM au o mare incredere in fondurile guvernamentale care sunt insa foarte mici in comparatie cu cerinta pietii , astfel la programul comert/servicii au fost depuse aproape 1400 de proiecte si vor primi finantare doar 135 In timp ce UE aloca fonduri care nu se pot absorbi , exemplul a alocat 40 de milioane de euro pentru locuri de munca subventionate si programul este total compromis prin faptul ca pe de o parte conditiile impuse sunt total ineficente pentru un IMM ,dar si rambursarile dureaza foarte mult si devin ineficente pentru un IMM
  In timp ce la fondurile europene se pierd acei 40 de milioane de euro(pentru care tara a platit direct sau indirect la UE cca 100 de milioane de euro ) , la fondurile guvernamentale nu s-au gasit decat cca 4 milioane de euro pentru cei 1400 de solicitanti , din care primesc doar 135
  Va rugam a semna petitia si de a angaja un cabinet de avocatura care sa recupereze pagubele de la cei vinovati din structurile guvernamentale Acesta sa fie primul proces contra unor functionari guvernamentali care nu isi indeplinesc atributiile de serviciu pentru care au fost investiti , deoarece pana acum , pentru toate pagubele produse de guvernanti acestia nu au avut nici o raspundere penala
  Autor: Balici Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.