Beneficiarii de fonduri europene vor incasa peste 1,4 miliarde de lei pana pe 7 iunie

EURO_bani.jpg

EURO_baniBeneficiarii de finantari UE vor continua sa-si incaseze banii pe facturile depuse, ca urmare a aprobarii de catre Guvernul Romaniei a unui nou imprumut de la Trezoreria Statului.

“Guvernul Romaniei a aprobat astazi un nou imprumut in valoare de peste 1,4 miliarde de lei, care va permite efectuarea de plati catre beneficiari, demonstrand inca o data angajamentul nostru de a ajunge la zi cu plata facturilor. Noul imprumut faciliteaza in acelasi timp accelerarea absorbtiei deoarece sumele eligibile platite beneficiarilor urmeaza sa fie rambursate de Comisia Europeana dupa transmiterea, in cel mai scurt timp, a documentelor necesare”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Imprumutul aprobat de Guvern va fi utilizat pentru achitarea facturilor restante, dar si pentru efectuarea de plati in termenele prevazute in contractele de finantare.

Suma alocata va fi folosita pentru efectuare de plati catre beneficiarii fondurilor contractate prin intermediul a cinci programe: Programul Operational Sectorial Mediu, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Regional, respectiv Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

Cele mai mari sume au fost alocate Autoritatilor de Management pentru plata beneficiarilor de finantari contractate prin intermediul Programul Operational Sectorial Mediu – peste 420 milioane de lei, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – peste 405 milioane de lei, respectiv Programul Operational Regional – circa 350 milioane de lei.

Sumele mentionate urmeaza sa fie achitate beneficiarilor de fonduri pana la data de 7 iunie 2013.

Actul normativ aprobat astazi in sedinta de Guvern impune termene reduse pentru efectuarea platilor catre beneficiari, dar si pentru transmiterea documentelor necesare pentru rambursarea fondurilor de catre Comisia Europeana.

Anul 2013 reprezinta un an crucial pentru Romania, iar una dintre prioritatile strategice ale Guvernului Romaniei este utilizarea a 6,5 miliarde de euro din fondurile europene alocate Romaniei in actuala perioada de programare, pentru a evita riscul de dezangajare automata a acestor fonduri.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.