Cum va face APIA platile incepand din 8 aprilie

agricultura61.jpg

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe site-ul institutiei un proiect de act normativ care contine cuantumul platilor pe care APIA le va achita in acest an pentru suprafetele agricole. Este vorba despre banii aferenti anului de cerere 2015 care, potrivit regulamentelor europene, trebuie achitati agricultorilor pana cel tarziu la data de 30 iunie, platile fiind anuntate sa inceapa in Romania de la 8 aprilie.

APIA nu va face platile intamplator ci se va tine cont de o ordine clara intre schemele de sprijin pentru care se vor vira banii.

”Schemele de sprijin preconizate a fi prioritare la plata sunt: Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), Ajutorul national tranzitoriu pentru culturi in teren arabil (ANT), Plata redistributiva, Plata pentru tanarul fermier, Schema de plata pentru micul fermier, Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (inverzire), Platile pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (Masura 13)”, a precizat directorul APIA, Ioan Merca.

Referitor la ce fermieri vor intra primii la plata, conform unor declaratii facute de catre ministrul agriculturii Achim Irimescu, este vorba despre acei beneficiari de subventii care nu sunt in esantionul de control si care nu au incasat anul trecut avansul din SAPS.

Potrivit oficialului APIA, institutia este pregatita sa inceapa platile din 8 aprilie si pana la data de 28 martie, erau procesate pentru Campania 2015 un numar total de 240.727 de cereri de plata depuse anul trecut de catre fermieri.

Fiecare hectar de teren agricol eligibil primeste SAPS si ANT.

Suma minima pe care un fermier poate sa o primeasca, teoretic, pe un hectar este cuantumul platii unice pe suprafata (SAPS) cumulat cu Ajutorul National Tranzitoriu (ANT) pentru sectorul vegetal.

Un calcul simplu, dupa sumele publicate de MADR, arata ca:
SAPS+ANT = 79,7392 +19,1942 = 98,9334 euro/ha

Iata sumele pe care APIA le plateste la subventia pe hectar pe 2015.

Sursa: agrointel.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top