Grapini despre minimis: “Orice neconcordanta intre cererile depuse de IMM-uri online si documentele-suport atrage descalificarea”

Grapini_gesticuleaza.jpg

Grapini_gesticuleazaSistemul de inregistrare online pentru ajutoarele de minimis permite inregistrarea unor date fictive, iar unii solicitanti au profitat de aceasta bresa pentru a-si maximiza punctajele, atrage atentia analistul Bogdan Glavan.

Cu toate acestea, ministrul Maria Grapini da asigurari ca nimeni nu va beneficia de ajutoarele de minimis de pana la 100.000 de euro pe baza unor declaratii date in fals.

“Cei care procedeaza astfel se pacalesc singuri. Nu-i ajuta cu nimic daca introduc date fictive pentru a-si mari punctajul. Ei trebuie sa aduca oricum documentele-suport in termen de 10 zile, iar acestea vor fi verificate in termen de 60 de zile de cele 8 Oficii Teritoriale pentru IMM-uri. Orice neconcordanta intre cererile depuse de IMM-uri si documentele-suport atrage descalificarea solicitantului. Nu exista loc de erori. Trebuie sa coincida in proportie de 100%. Indiferent daca au mintit cu buna stiinta sau au daca au completat gresit formularul, rezultatul este acelasi: descalificarea”, a declarat ministrul Grapini pentru Finantare.ro. Aceasta ii sfatuieste pe solicitanti sa completeze cu mare atentie cererile, pentru ca au tot timpul la dispozitie.

Pana vineri au completat cereri pentru ajutorul de minimis aproximativ 1.700 de IMM-uri. Cele mai multe depasesc punctajul minim de 60 de puncte, iar peste 150 au maximul de 100 de puncte. Sesiunea de depunere a cererilor va ramane deschisa pana pe 24 ianuarie, ora 20.00.

“Daca exista mai multi care vor sa pacaleasca sistemul, nu e nici o problema. Vom munci mai mult la verificarea dosarelor, iar in final vor primi bani doar cei care au fost corecti”, a concluzionat ministrul delegat pentru IMM-uri.

Sesiunea anterioara a ajutoarelor de minimis, organizata in luna august anul trecut pe principiul “primul venit, primul servit”, a generat un scandal imens si a fost anulata din cauza suspiciunilor de frauda.

4 thoughts on “Grapini despre minimis: “Orice neconcordanta intre cererile depuse de IMM-uri online si documentele-suport atrage descalificarea””

 1. toma nicolae spune:

  Am citi articolul d-lui Glavan, articol care face confuzii majore si reliefeaza totala lipsa de competenta a autorului in problematica fondurilor nerambursabile.
  Nu neg ca acest sistem si acest formular de inscriere poate avea anumite minusuri, insa aceste minusuri sunt oricum sunt remediate in etapa depunerii in format fizic a proiectului.
  Din punctul meu de vedere articolul respectiv este unul extrem de slab documentat, o petarda aruncata in presa care ar fi fost mai potrivit sa vina din partea unui jurnalist de la ziare gen Libertatea, Click etc nicidecum din partea unui cadru universitar.Oricum, dupa celebrul episod “dottore”nu cred ca ne mira nivelul .intelectual extrem de scazut al posesorilor de mari diplome universitare din Romania

 2. Liviu spune:

  Doamna Grapini uita cateva lucruri:
  1. verificarea automatizata, adica de catre sistem, a unor informatii pe care statul roman le are la dispozitie, ar duce la diminuarea considerabila a muncii inutile depuse de functionari cu dosare incorecte, neconforme, fictive sau false. Si ma refer la datele de identificare complete, situatiile financiare ale firmelor. O aplicatie nu foarte desteapta poate face lejer aceste lucruri, de asemenea poate bloca aplicantii care nu depun informatii corelate cu cele de la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor si poate elimina suspiciuni si munca inutila;
  2. solicitantii onesti ar avea posibilitatea de a obtine Scrisoarea de acceptare la evaluarea administrativa din prima, fara sa astepte ca un functionar sa ia “la mana” aplicatiile depuse sa le elimine pe cele neconforme si mai apoi un sef din AIPPIMM sa se gandeasca daca acorda sau nu bugetul eliberat celor din lista de asteptare. A se vedea ce s-a intamplat in 2013 cu programul de comert de la AIPPIMM, unde cei din lista de asteptare au fost contactati in noiembrie sa vina sa semneze contracte de finantare pt ca au intrat in buget, pt ca dupa o zi sa fie pusi pe “fold”, iar ulterior fiind totul retractat pt ca sefii au redistribuit banii ramasi. Nu se va intampla la fel si la MINIMIS?
  3. De ce sa cred promisiunile unui politician ca verificarile facute de oameni vor fi impecabile, corecte, legale, cand avem o gramada de contraexemple? Exista vreun organism independent implicat in procesul de evaluare care sa certifice corectitudinea procesului? Are doamna Grapini certitudinea ca oamenii din interior, care lucreaza pe acest program si cunosc slabiciunile sistemului, nu se vor folosi de ele si nu pot fi tocmai cei care incalca regula jocului?

  Mi se pare ca din nou complicam foarte mult niste lucruri care se puteau face simplu, eficient si transparent.

  Ce sa mai vorbim? Uitati-va pe lista de inscrisi la MINIMIS. Sunt inscrise PFA-uri, intreprinderi individuale sau mai aberant, solicitanti cu adrese de e-mail la denumirea solicitantului. Cel putin aceste situatii ar fi putut fi eliminate si sunt altele pe care nu le vedem pt ca nu se ofera o transparenta corespunzatoare, adica inclusiv CUI-ul solicitantului, valoarea proiectului si a finantarii nerambursabila, asa cum se face pe fonduri europene.

  In loc de promisiuni, prefer faptele. Iar faptele sunt dezamagitoare, din nou!

 3. Balici Mihai spune:

  In sfarsit se vad roadele d-nei ministru
  inscrierile au decurs normal ,nu au fost incidente la sistemul informatic si totul a mers struna
  Desigur cei care au declarat in inscriere un punctaj si vor gasi alte punctaje in dosare ,sunt eliminati din start .
  Asemenea sistem trebuie folosit si la programele comert/servicii si START , sa se inscrie datele minimale on line si dosarul intreg depus pe suport de hartie la OTIMMC TERITORIAL
  LA ACELE PROGRAME NU STIU CE MINTE BOLNAVA A INTRODUS CA LA INSCRIEREA ON LINE SA INSCRII CELE 40-70 DE PAGINI A UNUI PROOIECT SI SA STAI 2-3 ORE SA INSCRII UN PROIECT
  In plus chiar daca faci formularul inainte , cu grafice ,tabele etc (cca 50 de pagini) nu poti sa le copiezi in formularul online si ar trebui sa le refaci
  Atunci cand copiezi ies bazaconii in diverse capitole ale formularului on line si evaluatorul pe buna dreptate nu intelege nimic si primesti raspunsul
  proiect fara coerenta
  Apoi nici nu intelegem de ce sa le trimiti on line intreg dosarul ,cand evaluatorul nu se poate holba pe ecran 10 ore sa iti analizeze tie intreg dosarul si oricum il va lista sa il poata citi
  Dar cand ti-l listeaza tabelele , graficele apar intr-o forma total aiurea ,necitibile ,nu se pot vizualiza
  Deci d-na ministru cred ca ar trebui sa dispuna si la celalate programe gestionate de Agentia IMM sa fie acelasi sistem usor ca la minimis , adica o inscriere on line de informatii minime si apoi dosarul intreg depus pe hartie dupa o perioada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.