Emil Boc: Analiza absorbtiei fondurilor europene

stadiu, absorbtie, fonduri europene, analiza, proiecte, beneficiari

Acum suntem in fata evaluarii pe luna august raportata la luna iulie in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si, din acest punct de vedere, foarte pe scurt, fiecare ministru responsabil va prezenta ce s-a facut in acest interval de timp, iar in primul rand ne intereseaza platile efective catre beneficiari, rezultanta finala a absorbtiei fondurilor europene, fara a pierde din importanta, evident, si contractele semnate sau proiectele depuse.

In ultima instanta, capacitatea Romaniei de absorbtie se masoara in cati bani europeni aducem in tara. in concluzie, ii voi ruga pe domnii ministri sa faca evaluarile propriilor domenii pe care le coordoneaza. La sfarsit va voi prezenta si o situatie centralizata a acestor date. Mediu. Domnule ministru, va rog…

László Borbély: Domnule prim-ministru, dragi colegi, in primul rand vreau sa va spun ca in ceea ce priveste proiectele majore semnate stam bine, suntem chiar primii in Uniunea Europeana si numai la ministerul Mediului avem contracte semnate, de la inceputul programului, de 2,4 miliarde de euro. Unde sunt probleme, e cu absorbtia fondurilor, trebuie sa recunoastem.

Aici, in ceea ce priveste perioada trecuta, vreau sa va spun ca de la demararea acestor proiecte avem in momentul de fata cereri de rambursari autorizate de 40 milioane de euro si plati efectuate catre beneficiari de 234 milioane euro, din care, din pacate, prefinantarile reprezinta grosul. Prefinantare inseamna, deci, ca dai beneficiarului banii si el trebuie sa-i foloseasca. Din pacate, trebuie sa o spunem, in momentul de fata trebuie sa marim capacitatea administrativa a autoritatilor publice locale si a acestor asociatii intercomunitare.

Am decis la nivelul ministerului sa avem intalniri regionale, unde ii invitam si pe constructori, si pe consultanti si pe beneficiari, sa ne spuna care sunt problemele. Am avut deja intalnire la minister cu toti cei care sunt, dar vom merge la nivel regional, pentru ca una din probleme o constituie faptul ca, uneori, consultantii nu finalizeaza la nivelul calitativ proiectele care trebuie demarate si atunci se stagneaza. Avem bani, avem prefinantarea platita catre ei, de aceea am modificat conditiile in contract – nu le dam prefinantarea decat 15%, nu 30%, si le dam partea a doua de 15% numai daca au consumat 80% din fonduri.

Eu sper sa marim aceasta capacitate de absorbtie si in perioada aceasta am semnat 13 contracte – deci, din iulie, vorbesc de perioada iulie – august, in valoare de 1,4 miliarde lei si au fost si unele cereri de rambursare in aceasta perioada, de circa 25 milioane de lei in total, dar nu sunt multumit cu acest ritm de absorbtie a fondurilor. Vom incheia multe contracte anul acesta, dar va trebui sa obligam beneficiarii care sunt responsabili – la POS Mediu sunt proiecte mari, dar la care beneficiarii, deci autoritatile locale, sunt cei care raspund de derularea proiectului.

Evident, nu putem sta si sa aratam cu degetul doar catre ei, ci trebuie sa ii impulsionam sa creasca capacitatea administrativa. in perioada urmatoare vom avea aceste intalniri cu ei si sa vedem care sunt punctele sensibile unde trebuie sa marim aceasta capacitate de absorbtie.

Emil Boc: Multumesc. Dezvoltarea Regionala. Doamna ministru Udrea.

Elena Udrea: Domnule prim-ministru, situatia comparativa arata ca noi continuam sa contractam suficient de mult incat sa atingem tinta propusa pe 2010, si anume, 3 miliarde de euro contractati din cei 4,3 cat are intregul Program Operational Regional. Dar, la fel ca si colegul meu domnul ministru Borbély, pot spune ca in ceea ce priveste platile lucrurile merg mult mai greu decat contractarile.

Dupa ce am avut acea discutie in care ne-ati cerut sa facem o analiza in interiorul ministerelor, la nivelul Autoritatilor de Management, pentru a vedea care sunt problemele pentru care platile merg atat de greu, am constatat intr-o sedinta cu Autoritatea de Management din minister ca sunt probleme care tin, o data, dupa semnarea contractului la autoritate de catre minister practic intra in atributii beneficiarul – autoritatea publica locala; sunt probleme, o data, cu derularea procedurilor de achizitii si legislatia pe care am modificat-o in Guvern privind achizitiile – ordonanta 34 – e de natura acum sa faciliteze urgentarea contractarii lucrarilor beneficiarilor, dar, pe de alta parte, pe langa faptul ca sunt in continuare contestatii la licitatii, proceduri de achizitii care dureaza luni de zile de la momentul contractarii, am constatat un lucru foarte interesant: se fac lucrari, firmele lucreaza, dar nu se fac plati.

Autoritatile publice locale nu vin sa solicite restituirea platilor catre firmele care lucreaza, pentru ca ei trebuie sa faca plata initial. si, desi au prefinantare de 30% de la minister, foarte multe dintre aceste autoritati publice locale beneficiare nu platesc in acest moment firmele, ca urmare nu au ce sa ne aduca noua spre rambursare.

Am luat decizia de a trimite reprezentanti ai Inspectoratului de Stat in Constructii, care este in coordonarea noastra, pe fiecare santier pe care il avem pe fonduri europene, pentru a vedea stadiul exact al lucrarii si nivelul platilor cerute la rambursare.

De asemenea, am decis sa impunem o regula care exista pana acum, dar am scos-o crezand ca e in avantajul autoritatilor locale beneficiare, si anume, un grafic de rambursare – beneficiarul sa fie obligat sa vina la rambursare la fiecare doua luni, in asa fel incat sa nu mai amane cererea de rambursare pe varii motive – nu stiu, poate din neatentie sau faptul ca sunt preocupati mai putin de plati si mai mult de partea de contractare.

Aceasta ar fi, deci, situatia in urma analizei pe care am facut-o la solicitarea dumneavoastra in cadrul Guvernului. in ceea ce priveste cifrele exacte, in iulie-august avem o crestere a numarului de contracte de 7%, de 46 de contracte semnate, cu o valoare de 430 milioane de lei, o crestere de 8% in ceea ce priveste valoarea proiectelor. Platile catre beneficiari au crescut cu 14%. Am facut plati de 209 milioane de lei. Speram ca dupa deciziile pe care le-am luat si ca urmare a controalelor sa putem sa si platim, nu doar sa contractam.

As mai spune ca ne-am propus o tinta pe care vad ca am si respectat-o in prima saptamana, sa nu avem nicio saptamana cu contracte mai mici de 50 de milioane de euro, deci, in fiecare saptamana dorim sa contractam de 50 de milioane de euro, iar in prima saptamana am contractat deja un total de 54 de milioane de euro. Noi speram sa functioneze, pentru ca astazi sunt intr-adevar probleme mari la rambursarea platilor.

Emil Boc: Bun. Mergem mai departe, Transporturile. Domnule ministru Berceanu…

Radu Berceanu: La Programul Operational Sectorial „Transport”, avem 24 de proiecte aprobate si contractate in valoare de 1,154 miliarde euro. Mai sunt alte doua proiecte in curs de contractare, in luna septembrie, in valoare de 88 milioane de euro, deci in total avem proiecte aprobate si contractate in valoare de 1,242 miliarde euro. Toate proiectele pe POS de „Transport” sunt proiecte mari care se evalueaza numai la Bruxelles.

In evaluare la Bruxelles sunt in prezent proiecte in valoare de 2,528 miliarde euro, dintre care, pentru 3 proiecte, in valoare de 663 milioane euro, avem de la Bruxelles semnale ca sunt aprobate si urmeaza sa ne vina documentele. Deci un total de 3,191 miliarde de euro. in legatura cu licitatiile, in lunile iulie si august, au fost organizate licitatii in valoare de 700 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului 2010 avem deja puse pe SEAP licitatii in valoare de 3,143 miliarde euro.

Aici as da si cateva exemple: portiunea de autostrada Nadlac – Arad in valoare de 400 milioane de euro, portiunea de autostrada Timisoara – Lugoj in valoare de 338 milioane de euro, portiunea de autostrada Orastie – Sibiu in valoare de 1,072 miliarde euro, reabilitarea caii ferate Curtici – Arad in valoare de 397 milioane euro, Sighisoara – Coslariu in valoare de 580 milioane euro si mai multe proiecte ceva mai mici: statii de cale ferata: Slatina, Ramnicu-Valcea, Resita, Bistrita, Zalau, s.a.m.d . Vom face acum o plata de 52 milioane de euro… trebuie sa primim un document de la Bruxelles. As mai adauga ca, la POS de Transport, nu exista prefinantare, deci aceste sume sunt platite efectiv.

Emil Boc: Mergem la Competitivitate. D-le ministru Videanu.

Adriean Videanu: Din suma alocata 5,186 miliarde lei au fost aprobate 3,155 miliarde, adica 61%, a fost contractata 46% din aceasta suma si urgentam acest proces, si plati efective 14,38%, anume 777,56 de milioane. Fata de iulie, la 27 august, au fost, cu decizii de finantare, contracte semnate, 148 in plus, 13%, ca valoarea numai 2%, pentru ca au fost contracte mici, in general pentru IMM-uri. Platile in aceasta perioada au crescut cu 118,91 milioane, adica 18%.

Incurajator este ca ritmul de crestere a platilor este intr-un procent mai mare decat… sigur, sunt importante si contractarile, dar foarte importante sunt tragerile.

Emil Boc: Multumesc. Resurse umane. Domnul ministru Seitan.

Mihai Seitan: Multumesc domnule prim-ministru. In perioada care s-a scurs, luna aceasta, am reusit sa contractam, in plus, un numar de 125 de proiecte, facand ca valoarea totala eligibila sa treaca de 7 miliarde, adica aproape 1,6 miliarde, in plus, intr-o luna. Platile pe care le-am realizat in perioada aceasta se ridica la 937 de milioane, fata de iulie, cu circa 387 de milioane mai mult, adica o crestere de 75% luna aceasta, fata de perioada anterioara.

E adevarat ca rambursarile sunt mai mici, circa 33%, am reusit sa facem cresterea cu circa 42 de milioane mai mult, si prefinantari ceva mai multe care sa faca impreuna cei 75%. As vrea sa mentionez faptul ca eu sunt nemultumit de platile acestea efectuate pana acum, pentru ca avem intarzieri, blocaje de fapt, nu sunt solicitari de finantare in zona proiectelor efectuate sistemele bugetare, in care avem inca nelamuriri referitoare la plata celor care lucreaza in acest sistem.

Speram ca in zilele urmatoare sa punem la punct acea procedura pe care s-o luam in discutie in Guvern, care sa permita deblocarea acestor proiecte, pentru a putea sa facem o absorbtie substantiala si pentru a putea creste eficienta in domeniu pentru utilizarea acestor proiecte.

Emil Boc: Multumesc. Asistenta tehnica. Domnule Vladescu, va rog.

Sebastian Vladescu: Totalul proiectului de asistenta tehnica este de circa 200 de milioane de euro pana in acest moment sunt contractate circa 41 de milioane de euro, din care plati efective 20 de milioane de euro.

Emil Boc: E un program mai mic.

Sebastian Vladescu: Impreuna cu cel de la Ministerul Administratiei si Internelor, sunt cele mai mici programe. Este un program destinat educatiei, pregatirii si promovarii proiectelor europene.

Emil Boc: Domnul Blaga. Capacitate administrativa.

Vasile Blaga: Au fost completate contractele de finantate incheiate intre autoritate si beneficiar. 208 proiecte in valoare de 65,9 milioane de euro. Aprobate sunt mai multe – 232 de proiecte in valoare de 73,4 milioane de euro, iar in curs de evaluare – 384 de proiecte in valoare de 164 de milioane de euro. Respinse sunt 356, pentru ca, cu totul, au fost depuse 972 de proiecte in valoare de 311 milioane de euro. Plati – 5,7 milioane de euro facute pana in acest moment.

Beneficiarii acestui proiect sunt la masa aceasta. 50% din fondurile alocate pe Axele prioritare 1.3 – imbunatatirea eficacitatii organizatorice si pe Axele 2.1 – Sprijin pentru descentralizare sunt la trei ministere: la sanatate, la invatamant, pentru invatamantul preuniversitar si la asistenta sociala.

S-au depus 37 de proiecte pe Axa 1.3: 16 la Ministerul Sanatatii, 5 la Ministerul Muncii, 16 la Ministerul Educatiei. Pe Axa 2-1, deci pe descentralizare – 19 fise: 8 pe sanatate, 1 la Ministerul Muncii, 10 la Ministerul Educatiei. Din pacate, sunt numai 4 transformate in contracte, iar pana in acest moment nu avem nici o cerere de finantare din partea ministerelor. Nu au nevoie de bani? ii dam pe alte…

Emil Boc: La reevaluarea pe fonduri europene in 2011 mutam banii in alta parte.

Vasile Blaga: Daca nu au nevoie ministerele de bani pentru dezvoltare organizatorica, pentru descentralizare, ii dam la infrastructura.

Emil Boc: Desi de obicei agricultura nu intra in analiza fondurilor de pe programele operational-sectoriale, de data asta sa avem si o evaluare la zi pentru agricultura, care sunt fonduri separate fata de programele operational-sectoriale. Va rog, domnule ministru. Cu stam cu agricultura?

Mihail Dumitru: Ministerul Agriculturii gestioneaza trei fonduri europene si am sa fac prezentarea pe fiecare fond in parte. Fondul European de Garantii Agricole(FEGA) este fondul din care platim subventiile si asiguram operatiunile de piata. Noi luam cererile din anul anterior si facem platile in anul urmator. Pentru anul 2009, pentru care am facut plati in anul 2010, am preluat 1.121.768 de cereri de plata pentru o suprafata de 9,36 milioane de hectare.

In anul 2010, am platit pe FEGA, cu un grad de absorbtie de peste 96%, 608 milioane euro, plus 82 milioane euro operatiuni de piata. Din decembrie 2009 pana in prezent am platit 621 milioane euro. Este primul an in care, de cand este stat membru UE, Romania plateste integral platile pe suprafata pana la 31 iunie, astfel incat sa nu platim penalitati financiare de intarziere.

De la inceputul dobandirii calitatii de stat membru, din 2007 pana in prezent, pe FEGA am absorbit 1,6 miliarde euro, care inseamna o rata de absorbtie pe total fond de circa 96-97%, ceea ce reprezinta o rata normala de absorbtie – o absorbtie de 100% nu se poate, pentru ca raman intotdeauna corectii de facut.

Cel de-al doilea fond este Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. Este cel mai important fond in care Romani are o alocare financiara de 8,124 miliarde euro. La 27 august 2010, pe acest fond au fost depuse 41.412 proiecte conforme, cu valoare publica de 12,642 miliarde euro.

Numarul proiectelor selectate pentru finantare este de 14.168, cu o valoare publica de 3,1 miliarde de euro si au fost incheiate decizii de finantare pentru 13.732 de proiecte, cu o valoare publica de 3,17 miliarde de euro. Pana in acest moment, au fost efectuate plati pe acest fond in valoare de 1.439.652.000 de euro.

Daca insumam cele doua fonduri, pe fonduri agricole au fost absorbite pana in prezent 3,09 miliarde de euro si daca luam in considerare si avansul primit la incheierea angajamentului financiar al Comisiei de 561 milioane de euro, pe fonduri agricole au intrat efectiv in conturile Romaniei pana astazi 3,65 de miliarde de euro. Cred ca este foarte important de subliniat acest fapt pentru ca fondurile agricole reprezinta cam 40% din totalul finantarii postaderare pentru Romania.

Cel de-al treilea fond este Fondul European de Pescuit, care este un fond mult mai mic. A fost un program pe care l-am preluat blocat si l-am deblocat in acest an. Pana in acest moment, am reusit sa semnam 51 de contracte de finantare, in valoare de 30 de milioane de euro si am facut plati efective de 3,8 milioane de euro. Valoarea totala a fondului pentru Romania este de 307 milioane de euro.

Emil Boc: Multumesc domnule ministru. Acum, foarte scurt, un bilant general si dupa aceea cateva concluzii, dupa care vom continua sedinta de lucru. Am comparat situatia din 9 iulie cu cea din 27 august. in iulie, cand am facut bilantul, aveam urmatoarea situatie: in 9 iulie aveam 18.177 de proiecte depuse, in valoare de 38 miliarde de euro, proiecte aprobate 4421 in valoare de 9,4 miliarde de euro, contracte semnate 3146 in valoare de 6,06 miliarde de euro, plati efective catre beneficiari – 882 de milioane de euro.

La 27 august, avem urmatoarea situatie: proiecte depuse 19.321 in valoare de 41,95 de miliarde de euro, proiecte aprobate 4603 in valoare de 10,12 miliarde de euro, contracte semnate 3484 in valoare de 6,91 miliarde de euro, plati catre beneficiari 1,079 miliarde de euro in urmatoarea structura: 725,59 milioane euro reprezinta prefinantarea si 353,54 milioane euro – rambursarile efective. In cadrul rambursarilor, 317.442.000 euro sunt contributii de la Uniunea Europeana si 36.105.000 euro de la bugetul de stat.

Dupa cum puteti observa exista o usoara crestere a absorbtiei fondurilor comunitare – daca e sa ne referim la componenta platilor catre beneficiari de la 882 milioane de euro la momentul iulie, la 1,079 milioane in august 2010. Cu toate acestea, ritmul absorbtiei fondurilor comunitare este extrem de scazut, iar in acest ritm exista pericolul ca Romania sa nu poata absorbi in integralitate sumele pe care le are de la Uniunea Europeana. Obiectivul pe care-l avem este de a dubla in perioada urmatoare efortul absorbtiei fondurilor europene tinand cont si de avantajul ca odata proiectele se afla in faza de implementare sansele sunt mult mai mari sa fie cheltuiti, iar pe de alta parte, de a simplifica in continuare procedurile, atat cea care vizeaza achizitiile publice, cat si cea care vizeaza relatiile cu beneficiarii.

Din nefericire, nu ati fost suficient de percutanti si de duri in raport cu cei care implementeaza. As vrea sa aud mai multe situatii in fiecare zi, in fiecare luna, de administratii locale sau operatori privati care nu absorb banii europeni, care nu cheltuiesc banii din fondurile europene odata ce contractele au fost semnate.

Eu am facut odata o prezentare cu prefectii in care am spus cateva proiecte mari care sunt in intarziere. Vreau ca aceasta munca sa fie dusa in continuare de catre ministri. Omul rau este primul-ministru. Ok. Dar vreau ca si ministrii, sa fie, in fiecare saptamana, transparenti, fara parti-pris politic, sa arate foarte clar in ce judete, in ce localitati proiectele merg si unde nu merg, pentru ca altfel ne furam caciula si vom ajunge intr-o situatie in care sa punem in pericol absorbtia fondurilor europene.

Este important sa-i responsabilizam pe cei care implementeaza si in raport cu propria lor comunitate, pentru ca atunci cand aud de la ministrul X ca: „domnule, in localitatea mea este un proiect de zeci de milioane de euro si de 14 luni nu s-a facut nimic”, poate ca lumea va incepe sa intrebe in comunitate, se va ajunge in Consiliul Judetean sau in Consiliul Local si acele autoritati vor fi mai responsabile, iar de acolo pana la luare deciziei de anulare a contractului nu trebuie sa fie decat un pas.

Adica, am avertizat, nu te-ai tinut de cuvant, reziliem contractul si ducem banii acolo unde ei se cheltuie – asa cum discutam in componenta de realocare a unor fonduri pentru 2011 in raport cu sumele care se cheltuie.

Din acest punct de vedere. va cer sa fiti mult mai duri in raport cu beneficiarii, in sensul atentionarilor, dar si din perspectiva publica a informarii cetatenilor cu privire la pierderea acestor sanse de absorbtie a fondurilor europene.

In ceea ce priveste bucataria interna, la nivelul nostru, mai avem de simplificat niste proceduri si o sa vi le propun in aceasta sedinta pentru a putea fi promovate in perioada urmatoare, inclusiv de nivelul modificarii legislatiei aferente, astfel incat, din experienta altor tari, pe care am studiat-o, sa putem si noi absorbi toti banii europeni. In privinta componentei publice se incheie aici partea aceasta a sedintei, noi continuam cu analiza sectoriala si cu masurile care trebuie luate in continuare.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top