Turistii vor ajunge mai usor la Cetatea Rasnov, cu un ascensor pe plan inclinat

Cetatea_Rasnov.jpg

Cetatea_RasnovContractul de finantare pentru proiectul “Ascensor plan inclinat Cetatea Rasnov” a fost semnat la sfarsitu saptamanii trecute, la sediul ADR Centru din Alba Iulia.

Proiectul este finantat din fonduri nerambursabile, alocate prin Programul Operational Regional 2007-2013.

Astfel, se va asigura cresterea gradului de accesibilitate catre Cetatea Taraneasca Rasnov si a atractivitatii acesteia ca destinatie turistica, fiind utilizate resurse financiare puse la dispozitia Romaniei prin Axa Prioritara 1, Domeniul major de interventie 1.1 al Programului Operational Regional, gestionat in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu de ADR Centru.

Studiile arata ca valorificarea potentialului turistic al Cetatii Rasnov este afectata, alaturi de masurile insuficiente de promovare, de gradul redus de accesibilitate.

Astfel, starea necorespunzatoare a cailor de acces afecteaza durata de deplasare a turistilor si reprezinta unul din factorii de natura sa descurajeze potentialii vizitatori ai cetatii.

Conform solutiei tehnice propuse, calea de rulare a ascensorului de 165 m lungime, va fi parcursa in aproximativ 1 minut si 10 secunde.

Realizarea ascensorului pe plan inclinat va conduce la reducerea duratei de deplasare catre Cetate, de la 24 de minute la 15 minute.

Capacitate de transport a acestui ascensor va fi de 648 persoane/zi, fapt care va duce, considera initiatorii proiectului, la cresterea numarului de vizitatori ai Cetatii Rasnov cu 16%, de la 198.226 la 229.942 persoane, la finalul primului an de exploatare a investitiei.

Cererea de finantare pentru proiectul “Ascensor plan inclinat Cetatea Rasnov” a fost elaborata de Primaria Rasnov si are un buget total de peste 15,3 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata este de circa 7,25 milioane lei.

Durata intregului proiect este de 17 luni, ceea ce inseamna ca la sfarsitul anului 2014, turistii vor beneficia de o modalitate rapida si comoda de acces la Cetatea Taraneasca.

Prin aceasta investitie se va realiza nu numai ascensorul in plan inclinat, cu o lungime de rulare de 165 ml, cu 2 statii si avand o cabina de 18 persoane, dar se va amenaja si un centru de informare turistica, precum si 65 mp de alei de acces cu o platforma pentru belvedere.

Beneficiarul finantarii apreciaza ca numarul de vizitatori ai Cetatii Rasnov va creste cu 16%, iar la finalul anului 5 de exploatare a investitiei, numarul acestora va ajunge la 8.695.

Se estimeaza ca peste 136.000 persoane vor utiliza acest mijloc de transport turistic, adica de aproape 10 ori mai multi decat cei circa 14.000 locuitori ai orasului.

“Suplimentarea resurselor locale cu fonduri europene atrase pentru dezvoltarea turismului este o strategie pe termen lung care va genera si pentru cetatenii din zona Brasovului venituri si beneficii. Investitiile, diversificarea ofertei turistice, realizarea unor obiective care valorizeaza patrimoniul de care dispunem, vor oferi turistilor oportunitati si atractii moderne, langa monumente deosebite. Ascensorul pe plan inclinat de la Cetatea din Rasnov, pe langa Dino Parcul ce se construieste deja tot cu fonduri REGIO, dar si pe langa noile partii de schi, sau celelalte obiective, va constitui o atractie in sine, care genereaza si locuri de munca. Beneficiarul finantarii a prevazut angajarea a 19 persoane la noul obiectiv, dar beneficiile pentru comunitate vor fi mult mai substantiale. Prin aceasta investitie se va dezvolta sectorul serviciilor turistice si se va putea imbunatati calitatea vietii in comunitatea locala”, a declarat Maria Ivan, directorul Organismului Intermediar pentru implementarea POR in cadrul ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.